Clicky

donderdag 3 oktober 2024 - 17:33 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeTRANSPORTNIEUWSOpenbaar VervoerRechter grijpt niet in bij overgang busvervoer Friesland

Rechter grijpt niet in bij overgang busvervoer Friesland

DEN HAAG – De rechtbank mengt zich niet in de concessieverlening voor het busvervoer in Friesland. Vervoerbedrijf Arriva had hierom verzocht nadat de provincie Friesland had besloten dat Qbuzz het busvervoer vanaf december 2024 gaat verzorgen.

Arriva is het daar niet mee eens. Het bedrijf regelt nu het busvervoer in Friesland en vroeg de rechter de concessieverlening te schorsen en de inschrijvingen opnieuw te laten beoordelen.

De voorzieningenrechter van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) wijst dat verzoek af, omdat de beoordelingscommissie niet is afgeweken van de leidraad voor de aanbesteding. Ook is volgens de rechter “niet onbegrijpelijk dat Qbuzz voor haar inschrijving een (hogere) totaalscore dan Arriva heeft gekregen”. En: “voor ingrijpen door de voorzieningenrechter is alleen plaats bij aperte procedurele of inhoudelijke onjuistheden die de deugdelijkheid van de gunningsbeslissing (kunnen) aantasten”. Daar is niets van gebleken, aldus de rechter.

De uitspraak stemt Qbuzz “ontzettend blij”, zegt directeur Annemarie Zuidberg. “We staan in de startblokken om per 15 december het busvervoer in hele provincie Fryslân en de Waddeneilanden Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog over te nemen van Arriva.”

LEES OOK
Utrechts transportbedrijf liet dertien chauffeurs illegaal rijden

Het bedrijf is al een tijd bezig met de voorbereidingen en heeft een programma opgezet om de Friese collega’s te verwelkomen. Qbuzz probeert de overgang ook voor reizigers zo soepel mogelijk te laten verlopen. Onlangs werden al nieuwe bussen onthuld. Het ov-bedrijf belooft de komende tien jaar een ruimere dienstregeling, snellere en nieuwe rechtstreekse busverbindingen en betere aansluitingen op regionale en landelijke treindiensten.

Arriva denkt dat het Qbuzz niet lukt om die beloftes waar te maken, onder meer omdat er te weinig chauffeurs zijn.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

184 passagiers geëvacueerd nadat motor Ryanair vliegtuig in brand vliegt bij...

BRINDISI - De passagiers van een vliegtuig van Ryanair, dat zich op de Italiaanse luchthaven van Brindisi bevond, moesten donderdag worden geëvacueerd vanwege een...
×