Clicky

woensdag 2 oktober 2024 - 17:25 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsIsraël verklaart secretaris-generaal Guterres van de VN persona non grata

Israël verklaart secretaris-generaal Guterres van de VN persona non grata

JERUZALEM – De secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres is niet welkom in Israël. Het land heeft hem tot persona non grata verklaard, meldt het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken. Het land is boos over zijn reactie op de Iraanse raketaanval van dinsdag en zegt dat Guterres terroristen steunt.

“Iedereen die niet in staat is om de gruwelijke Iraanse aanval op Israël ondubbelzinnig te veroordelen, verdient het niet om een voet op Israëlische bodem te zetten”, zegt minister Israel Katz in een verklaring. “Dit is een anti-Israëlische secretaris-generaal die steun verleent aan terroristen, verkrachters en moordenaars.”

Guterres kwam dinsdag aan het begin van de avond met een verklaring naar aanleiding van de raketaanval van Iran. “Ik veroordeel de verbreding van het conflict in het Midden-Oosten met escalatie na escalatie. Dit moet stoppen. We hebben absoluut een staakt-het-vuren nodig”, schreef hij op X. Iran werd in de tweet niet genoemd.

LEES OOK
Dodental in Gazastrook boven de 40.000

De Israëlische autoriteiten hebben vaker kritiek geuit op de Verenigde Naties en organisaties die aan de VN verbonden zijn. Het land heeft vooral kritiek op de organisatie voor Palestijnse vluchtelingen, UNRWA. De afdeling in Gaza zou “onherstelbaar” geïnfiltreerd zijn door Hamasleden. Andere organisaties en de secretaris-generaal zelf kregen het verwijt te weinig op te komen voor de veiligheid van Israël en terroristen hun gang te laten gaan.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS