Clicky

woensdag 2 oktober 2024 - 15:24 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeTRANSPORTNIEUWSWegvervoerAanZET-subsidie snel vergeven: budget van €22,2 miljoen nu al bijna uitgeput

AanZET-subsidie snel vergeven: budget van €22,2 miljoen nu al bijna uitgeput

AMSTERDAM – Op dinsdag 1 oktober is de extra ronde van de subsidieregeling voor de aanschaf van Zero-Emissie Trucks (AanZET) voor het jaar 2024 geopend. Van het beschikbare budget van €22,2 miljoen werd binnen één dag maar liefst €21,4 miljoen aangevraagd, meldt Koninklijke RAI Vereniging woensdagochtend.

Dit toont de grote vraag naar zero-emissie trucks in de transportsector, mede gestimuleerd door de invoering van Zero-Emissie zones (ZE-zones) in verschillende Nederlandse steden. Voor veel ondernemers is financiële steun essentieel om de overstap naar zero-emissie voertuigen mogelijk te maken.

Grote vraag onderstreept noodzaak verduurzaming

De grote vraag naar de AanZET-subsidie in deze ronde bevestigt opnieuw de bereidheid van ondernemers om te investeren in zero-emissie voertuigen. Met het huidige budget van €22,2 miljoen kunnen ongeveer 300 zero-emissie trucks worden aangeschaft, wat een aanzienlijke bijdrage levert aan de verduurzaming van het goederenvervoer.

Het ministerie heeft bovendien toegezegd de regeling op 28 januari 2025 opnieuw open te stellen, om aan de groeiende vraag te blijven voldoen. Deze subsidie speelt een cruciale rol in het behalen van ambitieuze klimaatdoelstellingen én in het versnellen van de overgang naar zero-emissie voertuigen. Daarnaast geven de invoering van zero-emissie zones ondernemers een extra prikkel om nu over te stappen naar elektrisch.

LEES OOK
Zweden wil immigranten stimuleren tot terugkeer met hoge subsidie

Belang van financiële steun

Frits van Bruggen, algemeen voorzitter van RAI Vereniging, benadrukt het belang van financiële regelingen zoals de AanZET-subsidie. “De transportsector staat voor een grote uitdaging. Vrachtwagenfabrikanten nemen hun verantwoordelijkheid en brengen steeds meer schone, elektrische vrachtwagens op de markt. En ondernemers willen die stap naar verduurzaming graag zetten. Maar de realiteit is dat een elektrische truck drie keer zo duur is als een dieseltruck. Zonder de AanZET-regeling is zo’n investering voor veel bedrijven onhaalbaar. Daarom is deze financiële steun onmisbaar.”

Randvoorwaarden voor zero-emissie transport

Voor een succesvolle transitie naar zero-emissie transport is meer nodig dan alleen subsidies voor trucks. Regelingen zoals de subsidieregeling private laadinfrastructuur bij bedrijven (SPRILA) en de subsidieregeling voor publieke laadinfrastructuur zwaar vervoer (SPULA) zijn een positieve ontwikkeling, ze bieden bedrijven financiële steun bij het te investeren in de broodnodige laadinfrastructuur.

Van Bruggen stelt dat de huidige infrastructuur nog te wensen overlaat: “Het aantal snellaadstations is simpelweg onvoldoende, en de capaciteit bij energie- en netwerkbeheerders moet dringend worden uitgebreid. Het kan niet zo zijn dat een ondernemer investeert in een elektrische truck, maar vervolgens geen mogelijkheid heeft om deze op te laden.”

LEES OOK
XPO bestelt 165 elektrische Renault Trucks

Investeringen en technologieneutraal beleid

Verdere investeringen in zowel zero-emissie voertuigen als laadinfrastructuur zijn volgens RAI Vereniging cruciaal om de klimaatdoelen te halen en de transportsector te verduurzamen. Een technologieneutraal beleid is hierbij noodzakelijk, waarbij verschillende duurzame aandrijflijnen zoals elektrisch, waterstof en hernieuwbare brandstoffen worden ondersteund.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

×