Clicky

woensdag 2 oktober 2024 - 04:23 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeTRANSPORTNIEUWSHavensBiden roept op tot 'goed bod' voor lonen stakende havenarbeiders

Biden roept op tot ‘goed bod’ voor lonen stakende havenarbeiders

WASHINGTON – De Amerikaanse president Joe Biden heeft werkgevers van stakende havenarbeiders opgeroepen een “goed bod” te doen voor een hoger salaris. In een verklaring stelt hij dat collectieve loononderhandelingen de beste manier voor werkenden zijn om het salaris te krijgen dat ze verdienen.

Havenarbeiders langs de Amerikaanse oostkust en in de Golf van Mexico hebben het werk neergelegd omdat ze ontevreden zijn over het loonbod van USMX, een alliantie van Europese rederijen als A.P. Moller-Maersk, MSC en CMA CGM en een aantal havenbedrijven.

De staking kost volgens analisten van de bank JP Morgan dagelijks zo’n 5 miljard dollar, omdat veel spullen de Verenigde Staten via de Oostkust binnenkomen.

Biden lijkt zich vooral achter de stakers te scharen. Hij wijst in zijn statement vooral op de fors opgelopen winsten van containerrederijen, dankzij sterk opgelopen tarieven na de coronapandemie. “Nu ons land de gevolgen van orkaan Helene te boven komt, spelen havenarbeiders een cruciale rol”, zegt hij.

LEES OOK
Aviko beweegt niet, dus nu vierdaagse staking in Steenderen

“Voor zeevervoerders is het nu niet het moment om gesprekken te weigeren over een goed loon voor deze essentiële arbeiders, terwijl ze zelf recordwinsten binnenharken.” Biden meldt ook dat zijn regering goed zal letten op de mogelijke vorming van “woekerprijzen” waar buitenlandse zeevervoerders van kunnen profiteren, “waaronder leden van USMX”.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Nieuwe Franse premier Barnier wil ook grenscontroles

PARIJS - De nieuwe Franse premier Michel Barnier wil strengere grenscontroles om illegale immigratie tegen te gaan. Frankrijk slaagt er volgens hem niet meer...
×