Clicky

dinsdag 1 oktober 2024 - 15:46 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsRutte: NAVO bezorgd over Libanon en in contact met NAVO-partners

Rutte: NAVO bezorgd over Libanon en in contact met NAVO-partners

BRUSSEL – De NAVO is in contact met alle partners in de regio over Libanon en zeer bezorgd over de situatie daar, heeft oud-premier Mark Rutte gezegd op zijn eerste werkdag bij de NAVO als secretaris-generaal van de militaire alliantie.

“Uiteraard gaat de NAVO hier niet over, maar we zijn zeer bezorgd”, zei Rutte op een vraag van het ANP in een korte ontmoeting met de pers op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel. “We hopen natuurlijk dat er zo snel mogelijk een einde komt aan de vijandelijkheden.”

De prioriteiten van de NAVO blijven volgens Rutte onder zijn leiderschap dezelfde als die van zijn voorganger Jens Stoltenberg. “Oekraïne staat bovenaan de lijst”, zei Rutte.

Presidentsverkiezingen VS

Hij zei zich geen zorgen te maken over de uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen in november. Hij heeft in de eerste presidentstermijn van Donald Trump met hem samengewerkt. Trump hamerde er bij de andere NAVO-bondgenoten op meer geld in defensie te investeren, memoreerde Rutte. “Dat heeft hij bereikt”, zei de nieuwe NAVO-baas. Maar er moet nog meer geld bij, zei hij ook. “We moeten meer uitgeven. We moeten onze gezamenlijke verdediging versterken.”

LEES OOK
Economische groei Israël zwakker dan economen hadden verwacht

De Amerikaanse democratische presidentskandidaat Kamala Harris is “een zeer gerespecteerd leider. Dus ik zal met beide kunnen samenwerken, wat de uitkomst van de verkiezingen ook is.”

Kranslegging

Even tevoren had Rutte bij het hoofdkwartier van de NAVO met zijn voorganger Jens Stoltenberg een krans gelegd ter nagedachtenis aan alle slachtoffers die zijn gevallen bij NAVO-missies.

Rutte kondigde aan dat de overdracht van het leiderschap van de NAVO soepel zal verlopen. “Onze teams hebben al sinds drie maanden samengewerkt”, zei hij over zijn eigen staf en die van Stoltenberg.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Nieuwe cao Schiphol: tien procent loonsverhoging in twee jaar

SCHIPHOL - De eigen medewerkers van Schiphol krijgen de komende twee jaar 10 procent meer loon, hebben de vakbonden en de luchthaven afgesproken. De nieuwe...
×