Clicky

maandag 30 september 2024 - 18:24 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsDuitse regering verwacht geen economische groei meer dit jaar

Duitse regering verwacht geen economische groei meer dit jaar

BERLIJN – De Duitse regering verwacht niet langer dat er dit jaar groei van de economie zal zijn. Ingewijden zeggen tegen persbureau Bloomberg dat Berlijn nu hooguit rekent op stagnatie, in plaats van een eerder voorspelde vooruitgang met 0,3 procent.

De nieuwe voorspellingen van de Duitse regering moeten in de loop van oktober naar buiten worden gebracht. Ambtenaren van het ministerie van Economische Zaken zijn nog aan het werken aan de nieuwe prognoses, die ook nog kunnen veranderen.

Duitsland heeft met name te kampen met zwakte in zijn belangrijke industrie. Vooral de autosector heeft het lastig, wat wordt onderstreept door de grote onrust bij Volkswagen om de mogelijke sluiting van Duitse fabrieken. De Duitse Industrie- en Handelskamer (DIHK) zei vorige week nog dat de economische zorgen in het bedrijfsleven steeds groter worden en dat er een “dramatisch slechte stemming” is bij bedrijven. De overheid moet dan ook meer doen om de economie te steunen, aldus de lobbygroep.

LEES OOK
Duitse industrie ziet steeds grotere zorgen over economie

Bijgestelde verwachtingen

De belangrijkste economische onderzoeksinstituten van Duitsland verlaagden vorige week al hun gezamenlijke verwachtingen voor de grootste economie van Europa en belangrijkste handelspartner van Nederland. De instituten denken dat er zelfs een krimp van 0,1 procent zal zijn dit jaar. Eerder werd op een kleine plus gerekend.

De slechte staat van de Duitse economie kan de Europese Centrale Bank (ECB) mogelijk bewegen om ook in oktober met een renteverlaging te komen, na de verlaging van deze maand. De ECB heeft ook meer ruimte voor een nieuwe rentestap omdat de inflatie steeds verder afzwakt. Op de financiële markten wordt de kans op een renteverlaging in oktober steeds groter ingeschat.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

FNV Stadsvervoer woedend over mogelijk einde contract met GVB

UTRECHT - FNV Stadsvervoer is zwaar teleurgesteld in de Vervoerregio Amsterdam. Het lijkt erop dat de concessie voor het stadsvervoer in de hoofdstad niet...
×