Clicky

maandag 30 september 2024 - 18:41 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsHermans: risico op gastekort na komende winter waarschijnlijk weg

Hermans: risico op gastekort na komende winter waarschijnlijk weg

DEN HAAG – Alleen wanneer het extreem koud wordt en tegelijkertijd een aanzienlijk deel van de aanvoer van gas wegvalt, kunnen komende winter nog tekorten ontstaan. In de jaren daarna zal dat ‘waarschijnlijk’ helemaal niet meer kunnen gebeuren. Dat schrijft klimaatminister Sophie Hermans, die ook verantwoordelijk is voor energie, aan de Tweede Kamer.

Nederland is na het begin van de oorlog in Oekraïne in februari 2022 vrijwel geheel afgestapt van Russisch gas. De binnenlandse productie is ook fors gedaald door de sluiting van het Groningenveld. Toch is de weerbaarheid tegen schokken op de internationale gasmarkt toegenomen, zegt een woordvoerder van Hermans. Er is sprake van een “stabiele import” en de capaciteit om gas op te slaan is toegenomen. En mede dankzij energiebesparing daalt de vraag.

Nederland begint dinsdag aan een nieuw gasjaar met opslagen die voor meer dan 90 procent zijn gevuld. Ook in omringende landen zijn de voorraden op peil, mede dankzij afspraken die daar in Europees verband over zijn gemaakt. Voldoende voorraad blijft ook in de daarop volgende jaren een harde voorwaarde om niet alsnog tegen problemen aan te lopen bij bijvoorbeeld een langere vorstperiode.

LEES OOK
Reuters: Shell wil honderden banen schrappen in olie- en gastak

Gasunie Transport Services (GTS) heeft de minister geadviseerd over de gasleveringszekerheid. In het basisscenario is er inderdaad niks aan de hand, zegt een woordvoerster van de beheerder van het landelijk gastransportnet in Nederland. Dat scenario gaat uit van een normaal temperatuursverloop en geen problemen in de gasaanvoer. Als er een koude winter komt en de gasopslag leger raakt, kunnen er nog wel tekorten ontstaan, waarschuwt GTS tegelijkertijd.

Het dochterbedrijf van Gasunie blikt in het advies ook vooruit. Nederland is met de sluiting van het Groningenveld voor een groot deel afhankelijk van import en het goed functioneren van Europese markten, stelt GTS. Belangrijke maatregelen voor een stabiele gaslevering de komende jaren zijn het voldoende vullen van de gasopslagen, genoeg technische aansluitingen met buurlanden en op verschillende manieren aan gas komen.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

FNV Stadsvervoer woedend over mogelijk einde contract met GVB

UTRECHT - FNV Stadsvervoer is zwaar teleurgesteld in de Vervoerregio Amsterdam. Het lijkt erop dat de concessie voor het stadsvervoer in de hoofdstad niet...
×