Clicky

maandag 30 september 2024 - 14:23 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeTRANSPORTNIEUWSSpoorvervoerRover wil stokje steken voor nieuwe uitrol HSL-toeslagpaaltjes

Rover wil stokje steken voor nieuwe uitrol HSL-toeslagpaaltjes

AMSTERDAM – Zet een streep door het plan om stations in Noord- en Oost-Nederland uit te rusten met HSL-toeslagzuil en maak in plaats daarvan de Intercity Direct toeslagvrij totdat er een andere oplossing is. Daarvoor pleit Rover in een advies aan NS.

Vanaf december rijdt de Intercity Direct door naar meerdere stations in het noorden en oosten van Nederland. Omdat NS een toeslag rekent voor deze trein, zal op veel stations een toeslagzuil verrijzen. Vanaf december gaat het om onder meer stations Amsterdam Zuid, Hilversum, Amersfoort Centraal, Almere Centrum en Lelystad Centrum. Later komen daar nog onder meer stations Zwolle, Assen, Groningen, Steenwijk, Heerenveen, Leeuwarden, Apeldoorn, Deventer en Enschede bij.

Niet alleen worden hierdoor meer reizigers geconfronteerd met een oerwoud aan paaltjes, het reizen zal ook fors ingewikkelder worden. Of een gang naar de toeslagzuil nodig is gaat namelijk afhangen van in welke trein je stapt, je reisroute en op welk station je weer uitstapt. De reiziger moet deze puzzel zelf leggen. Bij een HSL-reis die voor het eerste deel met een ander vervoersbedrijf wordt afgelegd betekent dit dus uitchecken bij de eerste vervoerder, inchecken bij NS en ook nog langs de HSL-toeslagzuil.

LEES OOK
Hsl-treinverkeer wordt weer opgestart, oorzaak storing onbekend

Rover-directeur Freek Bos is niet te spreken over de plannen: “De HSL is al tijden een zorgenkindje waarbij reizigers te maken hebben met veel vertragingen en uitval van treinen. Deze problemen zullen volgend jaar niet opgelost zijn waardoor reizigers nog steeds te maken krijgen met minder treinen. In plaats van reizigers tegemoet te komen door de toeslag af te schaffen, komt NS met een tsunami aan toeslagpaaltjes en een ingewikkelde opgave voor reizigers.”

Rover voelt zich extra gesterkt door het feit dat het in de toekomst mogelijk zal worden de toeslagen automatisch te laten berekenen door het nieuwe betaalsysteem OVPay. “Er is een oplossing in zicht, waarom dan al die reizigers opzadelen met extra OV-chippaaltjes?”, vraagt Rover zich af. Rover pleit er in het advies voor de HSL-toeslag tijdelijk helemaal af te schaffen of ten minste niet in te voeren op de nieuwe stations waar de HSL-treinen gaan stoppen.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS