Clicky

zondag 29 september 2024 - 23:25 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsRechts-radicale partij FPÖ wint parlementsverkiezingen Oostenrijk

Rechts-radicale partij FPÖ wint parlementsverkiezingen Oostenrijk

WENEN – De rechts-radicale partij FPÖ heeft volgens een exitpoll de parlementsverkiezingen gewonnen in Oostenrijk. De partij zou kunnen rekenen op 29,1 procent van de stemmen. De partij was in eerdere peilingen verwikkeld in een nek-aan-nekrace met de christendemocratische partij ÖVP, maar die krijgt volgens de exitpoll 26,2 procent van de stemmen.

De door Herbert Kickl geleide FPÖ is een islamkritische partij en heeft de afgelopen tijd geprofiteerd van onvrede onder de bevolking over inflatie en migratie. De winst betekent een nieuwe doorbraak voor radicaal-rechts in Europa. De partij heeft al eerder in een regering gezeten met de ÖVP, maar won nog nooit eerder zelf de landelijke verkiezingen.

Het zal nu zoeken worden naar een coalitie. De ÖVP maakte eerder duidelijk dat ze Herbert Kickl niet zien zitten als regeringsleider. Oostenrijkse media vergeleken eerder de situatie met Nederland, waar Geert Wilders de verkiezingen won, maar geen premier werd.

Opkomst

Oostenrijk wordt nu geregeerd door een coalitie van de ÖVP en de Groenen. Die laatste partij stond op 8,8 procent in de exitpoll, meldt de Oostenrijkse tv-zender ORF. De derde partij in de peilingen is de sociaaldemocratische partij, SPÖ, met 20,6 procent van de stemmen.

LEES OOK
Wilders nog steeds ontevreden: formatieplan asiel niet florissant

In Oostenrijk waren ruim 6 miljoen mensen opgeroepen om te stemmen. Volgens de ORF lag de opkomst rond de 78,5 procent. Dit is hoger dan tijdens de parlementsverkiezing in 2019.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Klomp Transport Zwolle wordt overgenomen door Oegema Logistics+

ZWOLLE/DEDEMSVAART - Per 1 januari 2025 zal Oegema Logistics+ Klomp Transport uit Zwolle overnemen. Sinds de oprichting van Klomp Transport, 75 jaar geleden, is...
×