Clicky

zondag 29 september 2024 - 23:25 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsProtest op de Dam tegen geweld in Gaza voorbij

Protest op de Dam tegen geweld in Gaza voorbij

AMSTERDAM – Het protest op de Dam in Amsterdam tegen het geweld in Gaza is voorbij. Honderden mensen, onder wie meerdere BN’ers, namen zondagmiddag deel aan de demonstratie die rond 17.30 uur was afgelopen.

De aanwezigen hadden veelal Palestijnse vlaggen bij zich. Ook droegen meerdere deelnemers een keffiyeh. Op protestborden stond onder meer boycott Israël en free palestine. Daarnaast klonk meermaals de leus: from the river to the sea, Palestine will be free.

Er waren ook veel Libanese vlaggen te zien. Toen het protest om 15.00 uur begon, stond het plein voor het Paleis op de Dam redelijk vol, maar na een uur werd het langzaam leger.

Te weinig aandacht

Een van de sprekers was DENK-leider Stephan van Baarle. Hij kreeg een groot applaus en riep op tot een vrij Palestina. Oud-diplomaat Berber van der Woude zei dat de Nederlandse regering moet stoppen “met het betalen van een genocide”. Ook keerde ze zich tegen de kritiek dat de zin ‘from the river to the sea, Palestine will be free’ zou oproepen tot genocide tegen de Joden. Volgens haar is het echte probleem “dat vandaag een echte genocide wordt gepleegd”, doelend op de situatie in Gaza.

LEES OOK
Onduidelijk of UvA-gebouwen maandag weer opengaan

Directeur Esther van der Most van Plant een Olijfboom, de organisator van het protest, riep de mensen na afloop op met andere mensen in gesprek te gaan over Gaza. Volgens haar is er te weinig aandacht voor het lot van de Palestijnen, ook in de media en de politiek. “Als je spreekt over Palestina, word je de mond gesnoerd”, zei ze.

Verder spraken ook cabaretier Najib Amhali, de actrices Katja Schuurman en Isa Hoes en een aantal journalisten met Palestijnse roots. Zangeres Lakshmi trad ook op. Daarnaast werden vanaf het podium citaten van Palestijnen voorgelezen om het menselijk leed van de aanvallen van Israël te benadrukken.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Klomp Transport Zwolle wordt overgenomen door Oegema Logistics+

ZWOLLE/DEDEMSVAART - Per 1 januari 2025 zal Oegema Logistics+ Klomp Transport uit Zwolle overnemen. Sinds de oprichting van Klomp Transport, 75 jaar geleden, is...
×