Clicky

vrijdag 27 september 2024 - 16:24 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsNederland op koers voor 85 procent hernieuwbare stroom in 2030

Nederland op koers voor 85 procent hernieuwbare stroom in 2030

DEN HAAG – Nederland ligt op koers om tegen 2030 85 procent van de elektriciteitsproductie uit hernieuwbare bronnen te laten komen. “Het wordt wel spannend, maar ik denk dat we het gaan halen”, zegt lector energietransitie Martien Visser van de Hanzehogeschool Groningen.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte eerder op vrijdag bekend dat Nederland in de eerste helft van dit jaar voor het eerst meer dan de helft van de energie uit hernieuwbare bronnen heeft opgewekt. Vooral de elektriciteitsproductie uit wind is rap toegenomen met een derde naar 17,4 miljard kWh, dat is ruim een kwart van de totale energieproductie die in de eerste helft van het jaar neerkwam op 60,5 miljard kWh. Zo is het nieuwe Vattenfall-windpark op zee alleen al goed voor 5 procent van onze totale elektriciteitsvoorziening.

Daarmee liggen we volgens Visser dus op koers om de opwekkingsdoelen voor 2030 te halen, maar dat wil niet zeggen dat het al zeker is. “We zien op veel momenten dat zon en wind niks waard is, vannacht was de stroomprijs bijvoorbeeld nog negatief. Dat maakt de investeringscases moeilijker.” Daarmee wijst Visser onder andere naar de grote windparken op zee die nog gebouwd moeten worden. “Daar hebben partijen zich voor ingeschreven, maar het kan zijn dat ze ervan afzien als de economische situatie verslechtert.” Daarom zijn er nu nog veel subsidies nodig om partijen aan te trekken, ziet Visser.

LEES OOK
Aantal bedrijven dat failliet gaat stijgt verder door

Energieprijs negatief

Om de geplande bouwplannen ook zonder subsidie aantrekkelijk te maken, moet volgens Visser iets worden gedaan aan het overschot aan elektriciteitsproductie dat soms ontstaat. “Daardoor is de energieprijs soms dus negatief”, zegt Visser. “Op korte termijn kan dat overschot opgevangen worden met batterijen en op de langere termijn kunnen we het gebruiken om waterstof te maken.”

De productie van waterstof is bovendien een belangrijke factor om tegen 2035 alle energie uit hernieuwbare bronnen op te wekken, volgens Visser. “Maar of we dat gaan halen, dat vraag ik me sterk af. Er wordt nu nog weinig gedaan om waterstof van de grond te tillen, waardoor gascentrales niet snel vervangen kunnen worden door waterstofcentrales.”

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vanaf oktober hoogtedetectie voor vrachtwagens bij Schipholtunnel

SCHIPHOL - Om te voorkomen dat te hoge vrachtwagens tegen de Schipholtunnel in de A4 rijden en deze beschadigen, zet Rijkswaterstaat daar vanaf 1...
×