Clicky

vrijdag 27 september 2024 - 15:53 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeTRANSPORTNIEUWSWeer & VerkeerBelgië gaat vanaf 1 oktober strenger controleren op drugs in het verkeer

België gaat vanaf 1 oktober strenger controleren op drugs in het verkeer

BRUSSEL – De Belgische politie zal vanaf 1 oktober weggebruikers makkelijker aan een speekseltest kunnen onderwerpen, bevestigt het kabinet van minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo). De checklist met symptomen die bij een bestuurder moeten voorkomen die bepaalt of agenten een bestuurder op drugs mogen controleren, wordt aangepast.

Omdat een drugstest duurder is dan een alcoholcontrole, hanteren politieagenten een door experts opgestelde checklist. Pas als de agenten bij de chauffeur drie tekenen van drugsgebruik zien, zoals bijvoorbeeld wazige ogen, moet de betrokken chauffeur momenteel een speekseltest ondergaan. Voortaan zal in specifieke gevallen echter slechts één symptoom volstaan om een test af te nemen.

Daarnaast komt er in de checklist een nieuwe rubriek waarin de politie andere tekenen van dronkenschap of een gelijkaardige toestand door drugs- of geneesmiddelengebruik kan aanduiden en beschrijven.

Die rubriek komt er voor chauffeurs van wie de politie ernstige vermoedens heeft dat ze onder invloed zijn van drugs zoals ketamine of nieuwe synthetische drugs. Deze kunnen nu nog niet via een speekseltest worden opgespoord. Op basis van de vermoedens daarvan zullen bestuurders ook vervolgd kunnen gaan worden.

LEES OOK
Lineage breidt voetafdruk in België uit door strategische overname van Luik Natie
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vanaf oktober hoogtedetectie voor vrachtwagens bij Schipholtunnel

SCHIPHOL - Om te voorkomen dat te hoge vrachtwagens tegen de Schipholtunnel in de A4 rijden en deze beschadigen, zet Rijkswaterstaat daar vanaf 1...