Clicky

vrijdag 27 september 2024 - 13:24 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeTRANSPORTNIEUWSWeer & VerkeerStorm Aitor officieel eerste herfststorm van 2024

Storm Aitor officieel eerste herfststorm van 2024

IJMUIDEN – Storm Aitor die momenteel over Nederland trekt, is officieel de eerste herfststorm van het jaar. Tussen 07.00 en 08.00 uur kwam het in IJmuiden tot een gemiddelde windkracht 9, meldt Weeronline.

De zwaarste windstoot van 100 kilometer per uur is tot nu toe ook gemeten in IJmuiden. “Langs de hele kust en in het IJsselmeergebied worden momenteel zware windstoten van 80 tot 90 kilometer per uur gemeten en lokaal nog wat meer”, aldus Weeronline.

Tot in de eerste helft van de middag blijft het volgens de weerdienst zeer onstuimig. Aan het begin van de middag worden de zwaarste windstoten in het Waddengebied verwacht. In de tweede helft van de middag zwakt de wind geleidelijk af. Ook zijn er buien en is het volgens Weeronline met 15 graden vrij koel voor de tijd van het jaar.

De naam Aitor werd eerder gegeven door de Spaanse weerdienst. De storm is volgens Weeronline de vijfde storm van het jaar. Op 2 januari had Nederland te maken met storm Henk, op 22 januari storm Isha en 24 januari storm Jocelyn. Op 6 juli noteerde IJmuiden twee uur lang stormkracht 9, maar deze storm kreeg geen naam, aldus Weeronline. “Alleen stormen die grote impact hebben krijgen een naam.”

LEES OOK
Deel parkeerterrein Pinkpop gesloten vanwege hevige regenval

Gemiddeld genomen dient de eerste herfststorm zich ongeveer half oktober aan. Vorig jaar kwam het op 19 september tot de eerste herfststorm. Ook op 2 en 24 november was er een officiële herfststorm. Een herfststorm komt overigens niet elk jaar voor. In bijvoorbeeld 2021 en 2022 waren er geen herfststormen, evenals in 2018 en 2019.

Meteorologen spreken van een officiële storm als de gemiddelde windsnelheid op minstens één KNMI-station over een heel uur uitkomt op windkracht 9, aldus Weeronline. Maar een storm die van 14.30 tot 15.30 uur gemiddeld op windkracht 9 uitkomt, maar niet van 14.00 tot 15.00 uur, telt dan weer niet als officiële storm. “Van een officiële zware storm wordt gesproken als het gemiddeld over een heel uurvak met windkracht 10 waait. Datzelfde geldt ook bij een zeer zware storm. Dan moet het over een heel uurvak met gemiddeld windkracht 11 waaien.”

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Overijssel wil zwaar verkeer langs Kanaal Almelo-De Haandrik na verzakte huizen...

ZWOLLE - De provincie Overijssel moet grootschalig onderhoud uitvoeren aan Kanaal Almelo-De Haandrik, het kanaal waarlangs eerder na werkzaamheden huizen verzakten. Volgens de provincie...
×