Clicky

woensdag 25 september 2024 - 17:23 uur
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsEU-landen stemmen voor verlaging beschermingsstatus wolf

EU-landen stemmen voor verlaging beschermingsstatus wolf

BRUSSEL – De ambassadeurs van de 27 EU-landen willen de beschermingsstatus van de wolf in Europa verlagen. Volgende maand nemen de EU-landen hierover een definitief besluit.

De Europese Commissie had eerder voorgesteld om de status van de wolf te verlagen van ‘strikt beschermde’ naar ‘beschermde’ soort. Nederland heeft voor gestemd.

De beschermde status van de wolf is vastgelegd in de Conventie van Bern, een internationaal verdrag met afspraken over het behoud van dieren- en plantensoorten. Ook de EU-landen hebben dat verdrag ondertekend. De EU-landen willen hun invloed aanwenden om die Conventie van Bern op het punt van de wolf aan te passen. De bescherming van de wolf is ook geregeld in de Europese Habitatrichtlijn, die de EU-landen ook willen aanpassen.

Het voorstel van de Europese Commissie kwam er op aandringen van het Europees Parlement. Dat heeft in 2022, onder invloed van bezorgde landbouwers en dierenbezitters, gevraagd om de wolf in te tomen. Volgens de analyse van de Europese Commissie is dit gelet op de aantallen wolven ook mogelijk. Wetenschappers gespecialiseerd in wolven betwijfelen dat. Er zijn weliswaar veel wolven, klonk het dinsdag nog bij een conferentie in het Europees Parlement, maar de soorten zijn genetisch gezien niet sterk genoeg en wolven hebben ook nog altijd te maken met illegale jacht.

LEES OOK
Tientallen schapen doodgebeten in Ede, LTO wijst naar wolf

Er zijn ongeveer 20.000 wolven in Europa.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Arriva mag op spoor Groningen-Zwolle, maakt wel bezwaar bij ACM

HEERENVEEN - Arriva mag treinritten uitvoeren op het spoor tussen Zwolle en Groningen. Dat bevestigt een woordvoerster van de vervoersmaatschappij na berichtgeving van Treinreiziger.nl. Als...
×