Clicky

woensdag 25 september 2024 - 15:31 uur
HomeTRANSPORTNIEUWSScheepvaartRijkswaterstaat stopt met buitenlandse scheepvaartberichtgeving via Teletekst

Rijkswaterstaat stopt met buitenlandse scheepvaartberichtgeving via Teletekst

UTRECHT – In het kader van een uniforme Europese werkwijze verwijst Rijkswaterstaat per 1 januari 2025 voor internationale scheepvaartberichtgeving naar het platform EuRIS en de buitenlandse vaarwegbeheerders.

Hiermee stopt Rijkswaterstaat definitief met de extra service Teletekst 722.

“De afgelopen jaren heeft Rijkswaterstaat buitenlandse vaarweginformatie als extra service aangeboden op Teletekstpagina 722, nu de internationale scheepvaartberichtgeving steeds meer centraal wordt gedeeld via EuRIS , is het passender dat elk land zijn eigen vaarweginformatie beheert en beschikbaar stelt”, zegt Iris Reuselaars, directeur Scheepvaart- en Watermanagement bij Rijkswaterstaat.

Europese RIS-richtlijn

Deze werkwijze is onderdeel van de Europese RIS-richtlijn, die zegt dat scheepvaartberichtgeving binnen Europa op een geharmoniseerde manier gedeeld dient te worden. Elk land is verantwoordelijk voor informatie over zijn eigen vaarwegen.

Vanaf 1 januari 2025 is stremmingsinformatie over buitenlandse vaarwegen alleen te vinden op het Europese informatieplatform EuRIS. Rijkswaterstaat verwijst schippers voor aanvullende informatie naar de buitenlandse vaarwegbeheerders.

“We zien een constante groei in het gebruik van EuRIS”, zegt Reuselaars. “Sinds de lancering 2 jaar geleden is het aantal gebruikers gestegen naar 4.700. Alleen al in het afgelopen half jaar zagen we een toename van twintig procent.”

LEES OOK
A15 dicht door afgevallen lading [+foto's]

“Deze cijfers tonen aan dat schippers het platform steeds beter weten te vinden en waarderen. We zijn ervan overtuigd dat EuRIS een belangrijke rol zal blijven spelen in het bieden van actuele informatie over buitenlandse vaarwegen.”

De Teletekstpagina met Nederlandse scheepvaartberichtgeving blijft wel actief. “We werken nauw samen met de scheepvaartsector om de berichtgeving over de Nederlandse vaarwegen continu te verbeteren. Bij Rijkswaterstaat vinden we het belangrijk om betrouwbare informatie te verstrekken over geplande en ongeplande werkzaamheden”, aldus Reuselaars.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Track-and-tracecodes pakketten PostNL werken niet door storing

DEN HAAG - Mensen die een pakketje verwachten van PostNL, kunnen momenteel niet zien waar die is. Een woordvoerster van PostNL meldt dat er...
×