Clicky

dinsdag 24 september 2024 - 23:23 uur
HomeTRANSPORTNIEUWSLuchtvaartOmslag veiligheidscultuur Boeing kan jaren duren, zegt hoofd FAA

Omslag veiligheidscultuur Boeing kan jaren duren, zegt hoofd FAA

WASHINGTON – Het kan tot vijf jaar duren voordat de bedrijfscultuur rond veiligheid bij Boeing helemaal is veranderd. Dit stelde het hoofd van de Amerikaanse luchtvaarttoezichthouder FAA, Mike Whitaker, over de kwaliteitsverbeteringen bij het geplaagde bedrijf. De vliegtuigbouwer moet van de waakhond de kwaliteitscontroles in zijn fabrieken verbeteren sinds verschillende kwaliteitsproblemen bij Boeing-toestellen aan het licht kwamen.

“Het is geen programma van zes maanden, het is een drie tot vijf jaar durend programma”, zei hij tijdens een hoorzitting van het Congres over de kwaliteitsverbeteringen bij Boeing. Na gesproken te hebben met de top van Boeing zei hij dat de vliegtuigbouwer op de korte termijn flinke verbeteringen heeft doorgevoerd. Een verandering van de bedrijfscultuur is volgens hem echter een langetermijnproject. “Er is vooruitgang, maar ze zijn nog niet waar ze moeten zijn”, aldus Whitaker.

De kwaliteitsproblemen kwamen aan het licht sinds een toestel van Boeing begin dit jaar een noodlanding moest maken nadat het een deurpaneel was verloren. Daarna zijn in meerdere vliegtuigen losse onderdelen gevonden. Sindsdien houdt de FAA Boeing extra scherp in de gaten en zijn steeds meer zorgen ontstaan over de veiligheidscultuur bij Boeing. Zo stelde een kwaliteitsinspecteur eerder dit jaar dat Boeing tot eind vorig jaar vierhonderd onderdelen van de 737 MAX met gebreken is kwijtgeraakt. Ook zou de vliegtuigfabrikant de documentatie rond veel van die onderdelen hebben gewist uit een intern registratiesysteem. Informatie over defecte onderdelen moet juist goed worden bijgehouden om er zeker van te zijn dat ze niet alsnog worden gebruikt voor de productie van vliegtuigen.

LEES OOK
Emirates vernieuwt nog eens 71 A380's en B777's

De toezichthouder heeft ook productiebeperkingen opgelegd voor de 737 MAX-toestellen, een van de bestverkopende vliegtuigen van Boeing. De beperkingen worden opgeheven als de kwaliteit en veiligheid bij de vliegtuigbouwer genoeg zijn verbeterd. Die maatregel “geeft ons echt de slagkracht die we nodig hebben om er zeker van te zijn dat deze veranderingen plaatsvinden”, zei Whitaker verder.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Bovenleiding bij Schiphol nog steeds defect, ‘wel meer treinen’

SCHIPHOL - Door een defecte bovenleiding kan een deel van de sporen en perrons bij Schiphol dinsdagavond niet gebruikt worden maar "inmiddels rijden steeds...
×