Clicky

maandag 23 september 2024 - 21:23 uur
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsLuchtmacht neemt vrijdag afscheid van alle Nederlandse F-16's

Luchtmacht neemt vrijdag afscheid van alle Nederlandse F-16’s

BREDA – De  neemt vrijdag vanaf vliegbasis Volkel afscheid van alle Nederlandse F-16’s. Na 45 gebruiksjaren gaan de toestellen weg. Minimaal zes toestellen maken in formatie een laatste afscheidstour over Nederland. Verschillende locaties “waar de straaljagers een band mee hebben” worden vanuit de lucht aangedaan, aldus een woordvoerder.

De afscheidsvlucht start rond 13.30 uur vanuit het vliegveld bij Breda en duurt een kleine twee uur. Vanaf Volkel gaat de formatie langs luchtmachtbasis De Peel, de oude vliegbasis in Twente, via Leeuwarden en Vlieland naar het commandocentrum Nieuw-Milligen. Vervolgens gaan de toestellen langs Soesterberg waar vliegers medisch gekeurd werden en naar Den Haag voor het ministerie van Defensie. Woensdrecht krijgt een luchtbezoek omdat daar de opleiding voor vliegers was en de F-16’s er werden onderhouden. Ook vanaf Gilze en Rijen en Eindhoven zijn de toestellen, die op een hoogte van minimaal 400 meter over Nederland gaan, te bewonderen.

De toestellen worden sinds 1979 gebruikt en zijn volgens de Luchtmacht verouderd, onderhoud wordt duurder. Ze worden vervangen door de nieuwere F-35’s. Oekraïne krijgt 24 van de oude F-16’s voor de strijd tegen Rusland, achttien toestellen gaan naar een trainingscentrum in Roemenië.

LEES OOK
Rutte: 1 miljard extra dit jaar voor militaire steun aan Oekraïne

Niet alle F-16’s zullen bij het afscheid zijn. Meerdere toestellen zijn al naar het oefenterrein gebracht waar de Roemenen samenwerken met Denen en Belgen. Of er al straaljagers in Oekraïne zijn is niet bekend, vanwege de gevoeligheid van die informatie wordt daarover niets gedeeld.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Noordoost-Nederland wil financieel bijdragen aan Nedersaksenlijn

ASSEN - Overheden en bedrijven uit het noordoosten van Nederland willen financieel bijdragen aan de totstandkoming van de Nedersaksenlijn, een treinspoor dat Groningen en...
×