Clicky

maandag 23 september 2024 - 21:23 uur
HomeTRANSPORTNIEUWSSpoorvervoerNoordelijke ondernemers blijven 'groot voorstander' van Lelylijn

Noordelijke ondernemers blijven ‘groot voorstander’ van Lelylijn

GRONINGEN – VNO-NCW Noord en MKB-Nederland Noord blijven “groot voorstander” van de Lelylijn, het spoortraject tussen Groningen en Lelystad. Maandag maakte staatssecretaris Chris Jansen (Infrastructuur) aan de Tweede Kamer bekend dat de kosten voor het realiseren van deze spoorlijn flink hoger uitvallen.

“De Lelylijn is voor heel Noord-Nederland een gamechanger”, stellen de ondernemersorganisaties. Zo komt uit de brief van Jansen naar voren dat de spoorlijn zorgt voor tot 70.000 banen en tot 115.000 extra woningen. Ook wordt de reistijd tussen Groningen en Amsterdam een uur en een kwartier, dat is 45 minuten korter dan nu het geval is. “Grote baten voor heel Nederland”, aldus de regionale afdeling van VNO-NCW en MKB-Nederland.

Voor het spoortraject is 3 miljard euro gereserveerd maar afhankelijk van de route die het kabinet kiest, kost het project zelf tussen 8 miljard en 21,4 miljard euro. De meest waarschijnlijke variant kost 13,8 miljard euro, waar nog onderhoudskosten bij komen.

LEES OOK
Europese ondernemers willen snelle actie tegen hoge energieprijs

VNO-NCW Noord en MKB-Nederland Noord verwachten dat plaatsen als Drachten en Emmeloord met name profiteren van de Lelylijn. “De beide plaatsen liggen straks pal aan het spoor in de pas gepubliceerde plannen en verwachten daarmee een grote groei van bedrijvigheid, mobiliteit en leefbaarheid.”

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Noordoost-Nederland wil financieel bijdragen aan Nedersaksenlijn

ASSEN - Overheden en bedrijven uit het noordoosten van Nederland willen financieel bijdragen aan de totstandkoming van de Nedersaksenlijn, een treinspoor dat Groningen en...
×