Clicky

maandag 23 september 2024 - 15:26 uur
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsKaasproducent moet van ACM melkprijzen afstemmen met boeren

Kaasproducent moet van ACM melkprijzen afstemmen met boeren

DEN HAAG – Kaasproducent Royal Lactalis Leerdammer mag zijn melkprijzen niet meer eenzijdig wijzigen. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaald. Melkveehouders hadden bij de toezichthouder een klacht ingediend over de kaasfabrikant.

Lactalis Leerdammer haalt dagelijks melk op bij melkveehouders en verwerkt deze tot kaas. De boeren krijgen maandelijks van Lactalis te horen welke prijs zij krijgen voor hun melk. Over hoe die prijs tot stand komt, hebben zij niets te zeggen. Omdat ze exclusief aan Lactalis Leerdammer leveren, zat er voor de boeren weinig anders op dan deze prijs te accepteren.

Leveranciersvereniging Leerdammer Collectief (LVLC), een vereniging van melkveehouders met meer dan vierhonderd leden, diende bij de ACM hierover een klacht in. De toezichthouder legt de kaasfabrikant nu een last onder dwangsom op voor het overtreden van de Wet oneerlijke handelspraktijken landbouw en voedselvoorzieningsketen. Lactalis Leerdammer mag de melkprijs op grond van deze wet voortaan niet meer eenzijdig wijzigen, anders volgt een boete.

LEES OOK
Doorbraak in slim gebruik netcapaciteit: RET mag elektriciteitsnet beschikbaar stellen aan laadpleinen in Rotterdam
ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Dode na aanrijding met vrachtwagen op A1 [+foto’s]

DE LUTTE - Op de A1 ter hoogte van De Lutte in de richting van Duitsland heeft maandagmiddag een ernstig ongeval plaatsgevonden. Een automobilist is...
×