Clicky

maandag 23 september 2024 - 14:20 uur
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsVEH: veel huiseigenaren willen genoegen nemen met kleinere woning

VEH: veel huiseigenaren willen genoegen nemen met kleinere woning

AMERSFOORT – Een meerderheid van de huiseigenaren is bereid genoegen te nemen met een huis dat kleiner is dan hun huidige woning. Veel eigenaren vinden ook dat meer grote woningen moeten worden opgesplitst. Dit komt naar voren uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis, waaraan bijna 85.000 leden deelnamen.

Bijna twee derde van de ondervraagden zegt genoegen te willen nemen met een kleiner huis. Een even grote groep vindt dat gemeenten actief moeten meedenken over het splitsen van grotere woningen. Zo denkt 15 procent van de ondervraagden dat hun eigen woning geschikt is om op te delen. De helft van hen overweegt dit serieus.

Het splitsen van grotere woningen kan het woningtekort fors terugdringen, zegt VEH-directeur Cindy Kremer. Met 4,6 miljoen koopwoningen in Nederland zou dit volgens haar kunnen leiden tot zo’n 350.000 extra wooneenheden. “Dit is een kans die zowel kabinet als gemeenten moeten grijpen”.

Bouwplicht

Bijna 60 procent van de ondervraagde huiseigenaren vindt dat nieuwe woningen mogen worden gebouwd op landbouwgrond en weilanden. Vier op de vijf vindt bovendien dat er een bouwplicht moet komen voor eigenaren van bouwgrond en wil dat de overheid de bouw van betaalbare woningen voor mensen met lagere inkomens subsidieert. Kansloze bezwaarprocedures tegen nieuwbouwprojecten moeten worden beperkt, vinden zij, om vertraging te voorkomen.

LEES OOK
Twee doden aangetroffen in woning in Doetinchem

Een grote meerderheid, zeven van de tien ondervraagden, vindt dat mensen zelf moeten kunnen beslissen over het verduurzamen van de eigen woning. Een van de maatregelen die weerstand oproept, is de bevoegdheid die gemeenten krijgen om woningen verplicht van het gas af te sluiten. Opvallend volgens VEH is dat 40 procent van de huiseigenaren bereid is om hun woning te verduurzamen, zelfs als dit geen lagere energierekening oplevert.

De Vereniging Eigen Huis is met ruim 800.000 leden de grootste consumentenorganisatie voor eigenwoningbezitters en viert dit jaar haar 50-jarig bestaan.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Scooterrijder aangereden door vrachtwagen in Oss [+foto]

OSS - Om 12:15 uur werden de hulpdiensten opgeroepen voor een ongeval op de Industrielaan in Oss. Een vrachtwagen heeft daar een scooterrijder aangereden. De...
×