Clicky

zondag 22 september 2024 - 01:26 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsBaas Bosch: warmtepomp nooit goedkoper dan eenvoudige gasketel

Baas Bosch: warmtepomp nooit goedkoper dan eenvoudige gasketel

BERLIJN – De topman van het Duitse industrieconcern Bosch acht het onwaarschijnlijk dat de prijs van warmtepompen in de nabije toekomst daalt. In een interview met de Funke Mediengruppe, dat zaterdag is gepubliceerd, stelde Bosch-directeur Stefan Hartung dat “warmtepompen waarschijnlijk nooit goedkoper worden dan een eenvoudige gasketel”.

Warmtepompen bevatten volgens hem veel hoogwaardige materialen zoals koper, waarvan de prijs op de wereldmarkt wordt bepaald. Door een afnemende vraag is de productie enigszins teruggeschroefd. Dat maakt een prijsdaling ook onwaarschijnlijk, aldus Hartung.

Bosch zet flink in op de warmtepompmarkt en investeert meer dan 1 miljard euro in de ontwikkeling en productie van de technologie tot 2030. Maar volgens de Duitse branchevereniging voor verwarmingstechniek zijn er na een verkooprecord in 2023, in de eerste helft van dit jaar nog maar zo’n 90.000 warmtepompen verkocht. Dat is nog niet eens de helft van de verkopen in dezelfde periode vorig jaar.

Hartung denkt dat de nieuwe Duitse warmtewet klanten heeft ontmoedigd. “Ze wachten nu liever even af. Maar ik ben ervan overtuigd dat de aankoopbeslissing slechts wordt uitgesteld.” Warmtepompen worden gezien als milieuvriendelijker dan verwarmingssystemen op fossiele brandstoffen. De Duitse overheid streeft naar een jaarlijkse installatie van 500.000 warmtepompen vanaf 2024.

LEES OOK
Warmtedirecteur Eneco: Nederland mist klimaatdoelen door kabinet
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Automobilist omgekomen na aanrijding met vrachtwagen in Almkerk [+foto]

ALMKERK - In het Noord-Brabantse dorp Almkerk is zaterdag de bestuurder van een auto om het leven gekomen nadat het voertuig in aanrijding was...
×