Clicky

vrijdag 20 september 2024 - 19:25 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsAsielspoedwet geeft Kamer mogelijkheid te treuzelen, denkt Faber

Asielspoedwet geeft Kamer mogelijkheid te treuzelen, denkt Faber

DEN HAAG – Asielminister Marjolein Faber (PVV) blijft erbij dat het kabinet asielmaatregelen makkelijker via het noodrecht kan regelen dan via een spoedwet.

Een spoedwet geeft de Tweede Kamer volgens haar de mogelijkheid om het proces te vertragen, al dan niet bewust. “Men kan daar gewoon veel langer over doen.”

Bijna de voltallige oppositie wil dat het kabinet voor een spoedwet kiest. Dit voorkomt dat de Tweede Kamer van tevoren niets te zeggen heeft over de ingreep. Partijen hebben ook aangegeven vaart te willen maken met de behandeling van zo’n spoedwet als het kabinet daarvoor kiest. Maar de Kamer heeft bij een spoedwet wel de mogelijkheid een technische briefing of schriftelijke vragenrondes aan te vragen. “Dus dat duurt allemaal gewoon veel en veel langer”, aldus Faber.

Het kabinet wil nu haast maken, maar neemt pas over enige tijd een besluit over de mogelijkheid het spoedrecht in te zetten om stevigere asielmaatregelen te kunnen nemen.

LEES OOK
Eerste Kamervoorzitter grijpt in bij discussie over verleden Faber

Volgens Faber kon de Kamer het niet van het kabinet verwachten dat het sinds de installatie begin juli al stappen zou zetten om tot andere vormen van wetgeving te komen. “We hebben toen in eerste instantie het meest ingezet op het regeerprogramma”, zei de bewindsvrouw vrijdag na de ministerraad. “Dat kost gewoon ook tijd.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Slachtoffer ongeval met lijnbus Bennebroek is 12-jarig meisje

BENNEBROEK - De fietser die woensdag in Bennebroek om het leven kwam door een aanrijding met een lijnbus is een meisje van 12 jaar...
×