Clicky

vrijdag 20 september 2024 - 14:33 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsTaiwan ondervraagt twee mensen over piepers Libanon

Taiwan ondervraagt twee mensen over piepers Libanon

TAIPEI – In Taiwan zijn twee mensen ondervraagd in een onderzoek naar de piepers die massaal ontploft zijn in Libanon. Internationale media berichtten dat een Taiwanees bedrijf betrokken was bij de productie van die communicatieapparaten, maar dat wordt ontkend op het eiland.

The New York Times wees deze week naar het Taiwanese bedrijf Gold Apollo als producent van de piepers. Topman Hsu Ching-kuang heeft verklaard dat niet zijn bedrijf, maar een Hongaarse partner verantwoordelijk is: BAC Consulting KFT. Dat bedrijf heeft ook ontkend iets met de explosies te maken te hebben.

Hsu is een van de twee personen die zijn ondervraagd in Taiwan. De ander is Wu Yu-jen, de persoon die het Hongaarse bedrijf vertegenwoordigt in Taiwan. Beiden zijn geen verdachten, maar getuigen en mochten dus na de ondervraging weer vertrekken.

Bedrijven

De Taiwanese premier Cho Jung-tai en zijn economieminister Kuo Jyh-huei zeiden eerder al dat zij er zeker van zijn dat de piepers niet op het eiland zijn gemaakt. Het onderzoek richt zich op de vraag of de Taiwanese bedrijven wel betrokken waren.

LEES OOK
2750 gewonden en 8 doden in Libanon door ontplofte piepers

Bij de ontploffingen overleden tientallen mensen en raakten duizenden gewond, met name strijders van Hezbollah. Volgens die militante beweging zit Israël achter de aanval, maar het is niet duidelijk op welke manier dat land de piepers gesaboteerd zou hebben.

Bulgarije en Noorwegen

Naast Taiwan en Hongarije zouden mogelijk ook Bulgarije en Noorwegen betrokken zijn. Volgens Bulgaarse media is een bedrag van 1,6 miljoen euro door het land gestroomd naar Hongarije om te betalen voor de piepers. De veiligheidsdiensten deden onderzoek naar het bedrijf Norta, maar verklaarden vrijdag dat er geen banden zijn gevonden met de apparatuur. De piepers zouden dan ook niet in Bulgarije zijn gefabriceerd of verhandeld. De oprichter van Norta woont in Noorwegen, maar hij weigert te reageren.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

ANWB ziet geen grote problemen door Duitse grenscontroles

DEN HAAG - De ANWB ziet in de eerste week van de grenscontroles die Duitsland heeft ingevoerd weinig grote problemen. De meeste vertraging heeft...
×