Clicky

vrijdag 20 september 2024 - 01:28 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsBrussel verbiedt gebruik van aantal PFAS-chemicaliën voor kleding

Brussel verbiedt gebruik van aantal PFAS-chemicaliën voor kleding

BRUSSEL – De Europese Commissie verbiedt het gebruik van de chemische stof PFHxA en zeer vergelijkbare stoffen voor de productie van cosmetica, kleding of verpakkingen. De stoffen zijn volgens de commissie te gevaarlijk voor de gezondheid en het milieu.

PFHxA en de aanverwante chemicaliën behoren tot de familie van de PFAS, een verzamelnaam voor schadelijke stoffen die nauwelijks afbreekbaar zijn en zich kunnen ophopen in het menselijk lichaam.

PFHxA mag voorlopig wel gebruikt blijven voor de productie van halfgeleiders en batterijen omdat de stof hier, volgens de Europese Commissie, nog niet goed te vervangen is door alternatieven. Ook lijkt de kans op schade voor de menselijke gezondheid beperkt.

Overgangsperiode

Het verbod gaat in met een overgangsperiode die begint over achttien maanden en – afhankelijk van het product – uiterlijk vijf jaar aanhoudt, om producenten genoeg tijd te geven om naar veiliger alternatieven te zoeken.

In Nederland is de laatste jaren de aandacht voor de gevaren van PFAS gestegen door de situatie rond de chemiefabriek van Chemours in Dordrecht. De fabriek had jarenlang grote hoeveelheden PFAS-stoffen uitgestoten, zonder over de risico’s te communiceren. Intussen was de omgeving ernstig vervuild geraakt.

LEES OOK
Nieuwe opkoopregeling moet pijn door mestprobleem verlichten
ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vluchten Lufthansa en Air France op Tel Aviv langer opgeschort

SCHIPHOL - Luchtvaartmaatschappijen Lufthansa en Air France hebben besloten hun vluchten van en naar onder meer Tel Aviv langer op te schorten. Eerder deze...
×