Clicky

vrijdag 20 september 2024 - 01:01 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsTiental gemeenten overweegt zelf organiseren van asielopvang

Tiental gemeenten overweegt zelf organiseren van asielopvang

DEN HAAG – Meerdere gemeenten, waaronder Staphorst, onderzoeken of ze zelf langdurige asielopvang kunnen organiseren. Een tiental gemeenten overweegt dit, zegt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) naar aanleiding van een bericht in de Stentor.

Veel is echter volgens de woordvoerder nog onduidelijk. “Het ministerie van Asiel en Migratie stelt hierover een beleidskader op.” Het COA laat zich hier dan ook nog niet over uit. De woordvoerder benadrukt dat de mogelijkheid om zelf asielopvang te regelen in de spreidingswet staat. Langdurige opvang wordt nu nog door het COA gedaan. Gemeenten organiseren al wel zelf noodopvang.

Staphorst biedt tot nu toe nog geen onderdak aan asielzoekers. Volgens de spreidingswet, die moet zorgen voor een eerlijke verspreiding van asielzoekers over alle gemeenten in het land, moet de Overijsselse gemeente er 112 opvangen. Een woordvoerster van de gemeente zegt dat de plannen voor het zelf organiseren van opvang nog in een vroeg stadium zijn. In een nota die dinsdag ter sprake komt in de gemeenteraad stelt het college van burgemeester en wethouders voor de mogelijkheid samen met het COA te onderzoeken.

LEES OOK
Politie Curaçao houdt groep vluchtelingen met wapens aan

Het idee van Staphorst is om net als bij de opvang van statushouders en vluchtelingen uit Oekraïne ook het onderdak van asielzoekers zelf te regelen. Verbinding met bewoners en maatwerk zijn daarbij uitgangspunten.

Staphorst heeft eerder dit jaar samen met het COA gekeken naar een voormalig restaurant bij de A28 in Rouveen als mogelijke locatie voor asielopvang. Volgens verantwoordelijk wethouder Jan Carlo Bos bleek deze plek financieel niet haalbaar voor het COA. Door deze verkenning is veel tijd verloren gegaan, zegt de wethouder. Het lukt de gemeente dan ook niet in het najaar harde toezeggingen te doen over aantallen beschikbare plekken. “We hebben op dit vlak echt wat te doen. We inventariseren nu verdere mogelijke locaties. Zodra dat leidt tot een verkenning, komen we terug bij de raad en communiceren we met inwoners”, zegt Bos.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vluchten Lufthansa en Air France op Tel Aviv langer opgeschort

SCHIPHOL - Luchtvaartmaatschappijen Lufthansa en Air France hebben besloten hun vluchten van en naar onder meer Tel Aviv langer op te schorten. Eerder deze...
×