Clicky

donderdag 19 september 2024 - 22:54 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsDodental loopt op na nieuwe explosies in Libanon

Dodental loopt op na nieuwe explosies in Libanon

BEIROET – In Libanon zijn woensdag zeker twintig doden gevallen door exploderende walkietalkies, meldt het Libanese ministerie van Volksgezondheid. Het aantal gewonden ligt boven de 450.

Het Libanese Rode Kruis meldde op X met dertig ambulanceteams te reageren op explosies in verschillende gebieden, waaronder in het zuiden van Libanon en de Bekavallei, een bolwerk van Hezbollah. Een verslaggever van persbureau Reuters in Beiroet zag leden van Hezbollah haastig de batterijen uit walkietalkies halen die niet waren ontploft en de onderdelen in metalen vaten gooien.

De militante groepering gebruikt oude communicatieapparatuur in een poging om de Israëlische surveillance van mobiele telefoons te omzeilen. Een veiligheidsbron meldt dat de walkietalkies vijf maanden geleden waren gekocht. De piepers zouden op ongeveer hetzelfde moment zijn aangeschaft.

De ontploffingen komen een dag nadat piepers, die door militante groep Hezbollah werden gebruikt, tegelijkertijd waren geëxplodeerd. Daardoor kwamen volgens het ministerie zeker twaalf mensen om het leven en raakten bijna 3000 mensen gewond. Onder de gewonden is de Iraanse ambassadeur. Hezbollah, de Libanese regering en Iran houden Israël verantwoordelijk. Dat land houdt zich vooralsnog stil als het gaat om de explosies in Libanon.

LEES OOK
Netanyahu zegt Rafah desnoods zonder steun VS binnen te gaan

Israël en Hezbollah vallen elkaar vrijwel dagelijks aan sinds de oorlog in de Gazastrook uitbrak. Hezbollah valt Israël aan als teken van steun aan Hamas. Beide groeperingen worden gesteund door Iran. De Verenigde Staten ontkennen betrokkenheid bij de explosies en zeggen escalatie te willen voorkomen met diplomatie.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vluchten Lufthansa en Air France op Tel Aviv langer opgeschort

SCHIPHOL - Luchtvaartmaatschappijen Lufthansa en Air France hebben besloten hun vluchten van en naar onder meer Tel Aviv langer op te schorten. Eerder deze...
×