Clicky

donderdag 19 september 2024 - 22:48 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsYeşilgöz: brief opt-out had serieuzer en diplomatieker gemoeten

Yeşilgöz: brief opt-out had serieuzer en diplomatieker gemoeten

DEN HAAG – Het kabinet had meer tijd moeten nemen om Brussel op de hoogte te brengen van de wens tot een opt-out op het migratiebeleid, vindt Dilan Yeşilgöz. Het had wat de VVD-leider betreft “serieuzer en diplomatieker” gekund. Ze had liever gehad “dat het kabinet het idee van een opt-out had besproken in Europa, daar medestanders had gezocht, daar het gesprek was aangegaan.”

De politica hoopt dat het kabinet beseft dat je “via diplomatie dingen bereikt in Europa, en niet via briefjes.” Asielminister Marjolein Faber zei woensdagochtend op X dat ze de Europese Commissie in een brief heeft laten weten dat Nederland een opt-out op het migratiebeleid wil, mocht het EU-migratiebeleid op termijn worden herzien. Dat is voorlopig nog niet aan de orde.

Gevraagd naar de kritiek zei Faber: “Op zich is het gewoon heel duidelijk. We hebben aangegeven dat wij een opt-out willen.” De PVV-bewindsvrouw blijft erbij dat het plan haalbaar is, ondanks de vraagtekens die oppositiepartijen hierbij zetten. Verder wilde Faber niet ingaan op de opmerkingen van Yeşilgöz. “Ik ga verder niet iets zeggen over de fractievoorzitter van de VVD, dat laat ik aan haar.”

LEES OOK
Nieuw kabinet krijgt een minister voor Migratie

Bontenbal: moeilijker zo dingen voor elkaar te krijgen

Vooral vanuit de oppositie kwam kritiek op de voornemens van het kabinet. Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) vindt dat het kabinet een verkeerde houding heeft richting Brussel om uitzonderingen te bedingen op het asiel-, maar ook het landbouwbeleid. “Als je iets wil halen in Brussel moet je ook iets brengen”, zei de voormalige Eurocommissaris tijdens het debat na Prinsjesdag. Hij ziet “totaal niet” wat het kabinet de Europese Unie te bieden heeft. “Doe dat verstandiger, doe dat subtieler”, luidde zijn verzoek.

Nederland stond in de jaren onder premier Mark Rutte “echt op de kaart” in Europa, vindt Henri Bontenbal. De CDA-leider denkt dan specifiek aan de rol van de voormalig premier bij de onderhandelingen over het Europese migratiepact. Hij vreest dat het kabinet deze positie verspeelt. Het wordt moeilijker voor premier Dick Schoof “om dingen voor elkaar te krijgen als we ons zo gaan gedragen”, zei Bontenbal verwijzend naar de brief van Faber.

LEES OOK
Brussel keurt deal Lufthansa met ITA nu wel goed

Andere koers

Yeşilgöz gaf toe dat dit kabinet in Europa “af en toe” een andere koers kiest. “Waar het om gaat, is dat we ons eigen belang in de context van Europa verdedigen” Ze vindt dat Schoof en ministers als Ruben Brekelmans (Defensie) Nederland er goed op hebben gezet in hun eerste maanden in functie.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vluchten Lufthansa en Air France op Tel Aviv langer opgeschort

SCHIPHOL - Luchtvaartmaatschappijen Lufthansa en Air France hebben besloten hun vluchten van en naar onder meer Tel Aviv langer op te schorten. Eerder deze...
×