Clicky

donderdag 19 september 2024 - 21:54 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsEU-Commissie: huidige asielregels blijven bindend voor Nederland

EU-Commissie: huidige asielregels blijven bindend voor Nederland

BRUSSEL – De EU-regels voor asiel en migratie “blijven bindend voor Nederland”, benadrukt een woordvoerder van de Europese Commissie. Dat blijft zo tot een eventuele wijziging van het EU-verdrag. Dat zegt de woordvoerder in een eerste reactie op de Nederlandse wens voor een uitzondering op het asielbeleid, tijdens een dagelijkse persconferentie.

De Europese Commissie heeft woensdag de brief van asielminister Marjolein Faber ontvangen, waarin zij meldt dat Nederland een uitzonderingspositie wil op het Europese asielbeleid. Zo’n opt-out wil Nederland bij een wijziging van het EU-verdrag. “We verwachten niet dat het EU-verdrag snel wordt gewijzigd”, zei een woordvoerder in een eerste reactie. Ook Europese wijzigingen op asiel en migratie verwacht ze niet op korte termijn.

De Europese Commissie is tevreden dat Faber in haar brief expliciet schrijft dat Nederland prioriteit geeft aan de implementatie van het Europese asielpact, dat eerder dit jaar is aangenomen en over een krappe twee jaar in werking treedt.

LEES OOK
Yeşilgöz: brief opt-out had serieuzer en diplomatieker gemoeten

Internationale media

De opt-out die Nederland wil, trekt ook de aandacht van internationale media, zo bleek tijdens de persconferentie. Op de vraag welke procedure Nederland moet volgen als het kabinet-Schoof het initiatief wil nemen tot een EU-verdragswijziging, kon de woordvoerder niet direct een antwoord geven. In de brief van Faber staat overigens niet dat Nederland een dergelijk initiatief wil nemen.

Een andere journalist vond dat de Europese Commissie meteen duidelijk moet maken dat de door Nederlands gewenste uitzonderingspositie onhaalbaar is, omdat de lidstaten daar bij een verdragswijziging unaniem mee moeten instemmen. “Zeg gewoon dat dit gewoon propaganda is. Het is de plicht van de commissie om te zeggen dat dit onhaalbaar is.” De woordvoerder ging daar niet concreet op in. “Ons standpunt is duidelijk en we zullen niet verder gaan dan dat.”

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vluchten Lufthansa en Air France op Tel Aviv langer opgeschort

SCHIPHOL - Luchtvaartmaatschappijen Lufthansa en Air France hebben besloten hun vluchten van en naar onder meer Tel Aviv langer op te schorten. Eerder deze...
×