Clicky

donderdag 19 september 2024 - 22:19 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsMeer mkb'ers vrezen btw-verhoging, zegt voorzitter MKB-Nederland

Meer mkb’ers vrezen btw-verhoging, zegt voorzitter MKB-Nederland

DEN HAAG – Ondernemers in veel branches vrezen dat zij net als de cultuur en sport te maken krijgen met btw-verhogingen door het nieuwe kabinet. Dit zei de voorzitter van MKB-Nederland, Jacco Vonhof, tijdens het Miljoenenontbijt in Den Haag.

Het nieuwe kabinet wil de btw in de cultuur en sport, bijvoorbeeld voor een theatervoorstelling of de sportschool, verhogen van 9 procent naar 21 procent. Ook voor boeken en hotelovernachtingen zijn btw-verhogingen aangekondigd. Belangenorganisaties uit die sectoren zijn bang dat een hogere btw zorgt voor hogere prijzen en dat dit negatieve gevolgen heeft voor onder meer het welzijn van mensen en de leesvaardigheid.

Vonhof zegt woensdag dagelijks van ondernemers in branches met een laag btw-tarief te horen dat zij vrezen ook een hoger btw-tarief te krijgen. Het gaat volgens hem vooral om zakenlieden in winkels en horeca, zoals kappers, bloemenhandelaren en kleine eetgelegenheden. “Dit is er eentje waar wij heel kritisch op zitten”, zegt hij erbij.

LEES OOK
Ondernemers weinig optimistisch dat kabinet hun problemen oplost

De ondernemers maken zich volgens hem zorgen dat de verhoging doorwerkt naar hun sector. Vonhof wijst op wensen van D66 en CDA. Die partijen willen dat de btw-verhoging in de sport niet doorgaat. “Dan moet ergens anders de belasting omhoog”, aldus Vonhof. D66 en CDA hebben voorgesteld de hogere btw in de sport te vervangen met het duurder maken van tabaksproducten en een belasting op e-sigaretten. Tegelijk benadrukt Vonhof dat hij eerst de komende dagen wil afwachten. Woensdag en donderdag is het debat over de begrotingsplannen.

De belangenorganisatie voor mensen met een klein of middelgroot bedrijf wil dat het kabinet afziet van de btw-verhogingen in alle branches, aldus de voorzitter. “Wij hebben in onze achterban ook heel veel culturele ondernemers en ondernemers in de sport. Die worden keihard geraakt door deze maatregelen.”

Ook uitte de voorzitter van MKB-Nederland kritiek op de plannen voor een strenger asiel- en migratiebeleid. “Kunnen we het zonder vakkrachten en kenniswerkers? Nee. Willen we ongebreidelde migratie? Nee. Ik ben er geen voorstander van om te zeggen: deze sectoren wel en deze sectoren niet. Maar je kunt sectoren die je wel wilt iets meer kansen geven en de keuze bij andere sectoren laten of ze wel of niet nog mensen van buiten willen halen.” Daarbij is het volgens hem goed om te kijken naar branches die voor iedereen belangrijk zijn, zoals de zorg, bouw en werk in de energietransitie.

LEES OOK
Driekwart van de ondernemers probeert productiviteit te verhogen
ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vluchten Lufthansa en Air France op Tel Aviv langer opgeschort

SCHIPHOL - Luchtvaartmaatschappijen Lufthansa en Air France hebben besloten hun vluchten van en naar onder meer Tel Aviv langer op te schorten. Eerder deze...
×