Clicky

donderdag 19 september 2024 - 21:53 uur
Transport GmbH
HomeTRANSPORTNIEUWSPersonenvervoerProvincie verlengt busconcessie Hermes in Zuidoost-Brabant tot zomer 2029

Provincie verlengt busconcessie Hermes in Zuidoost-Brabant tot zomer 2029

Hermes blijft tot de zomer van 2029 verantwoordelijk voor het busvervoer in Zuidoost-Brabant. Daarover zijn de busvervoerder en de provincie Noord-Brabant het deze week eens geworden. De provincie maakt gebruikt van de verlengingsoptie die in de lopende concessie van Hermes is opgenomen.

De verlenging van het contract volgt uit de landelijke aanbestedingskalender die door corona op z’n kop is gezet. Tijdens de pandemie zijn elders in het land verschillende aanbestedingen voor concessies in het openbaar vervoer mislukt, afgebroken of uitgesteld.

Het opstellen en beoordelen van zo’n langjarige concessie kost enorm veel geld en menskracht, zowel bij de vervoerders al bij overheden. Daarom leidt het inhalen van die aanbestedingen tot op de dag van vandaag tot een overvolle aanbestedingskalender.

Zowel vervoerders, overheden als reizigers zijn uiteindelijk gebaat bij een goede spreiding. Dat leidt immers tot betere biedingen en daarmee tot een betere dienstregeling. Om dezelfde reden werden eerder de concessies in West-Brabant en Oost-Brabant ook al verlengd. Met de verlenging van de concessie van Hermes tot 14 juli 2029 geldt dat nu voor alle drie de busconcessies in de provincie Noord-Brabant.

LEES OOK
Rechter verbiedt aangekondigde staking in busvervoer Twente

Nieuwe afspraken

In de verlenging hebben de provincie en Hermes een aantal nieuwe afspraken gemaakt. Zo eist de provincie dat de dienstregeling gedurende de concessieperiode wordt opgeschaald, rekening houdend met de verwachte groei van het personeel in de komende jaren. Ook zijn er vanwege de netcongestie andere afspraken gemaakt over het verder verduurzamen van de busvloot. De CO2-reductie die Hermes heeft beloofd te bereiken, mag ook met de inzet van HVO (diesel uit restafval).

“Hermes is blij met de verlenging van haar concessie in Zuidoost-Brabant. Dit biedt ons de gelegenheid om tot medio 2029 een goede dienstverlening te leveren. Wij gaan er komende jaren meer zijn voor onze reizigers door het uitbreiden van ons dienstregeling. Ook zullen we zoveel mogelijk bijdragen aan de klimaatambities van de provincie”, aldus Hermes-regiodirecteur Martijn Mentink.

Goed voorbereiden

De provincie Noord-Brabant geeft er de voorkeur aan om de nieuwe concessie te laten starten in de zomer. Vanwege gunstigere weersomstandigheden en minder drukte door de schoolvakanties leidt dit doorgaans tot minder opstartproblemen dan een concessiewissel in december.

LEES OOK
Code geel in Limburg, Noord-Brabant en Gelderland vanwege stevige onweersbuien

“Door deze verlenging hebben we meer tijd om de nieuwe concessie goed voor te bereiden en in te spelen op de vele ontwikkelingen in het openbaar vervoer”, zegt gedeputeerde Stijn Smeulders (mobiliteit).

“We hebben bovendien afgesproken dat Hermes de belangrijke remise aan de Dorgelolaan in Eindhoven beschikbaar zal stellen aan een opvolgende concessiehouder. Daarmee is de beschikbaarheid van deze strategische remise, inclusief de beschikbare stroom om elektrische bussen te laden, voor vele jaren gegarandeerd.”

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vluchten Lufthansa en Air France op Tel Aviv langer opgeschort

SCHIPHOL - Luchtvaartmaatschappijen Lufthansa en Air France hebben besloten hun vluchten van en naar onder meer Tel Aviv langer op te schorten. Eerder deze...
×