Clicky

donderdag 19 september 2024 - 20:24 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsDuitse nieuwsmedia eisen toegang tot Gazastrook

Duitse nieuwsmedia eisen toegang tot Gazastrook

BERLIJN – Een groep Duitse nieuwsmedia heeft in een open brief aan de regeringen van Israël en Egypte toegang geëist tot de Gazastrook. Het is niet mogelijk om “onbegeleid en onafhankelijk” Gaza in te komen, en daardoor kunnen journalisten hun werk niet doen, zo staat in de brief. De meeste journalisten in het gebied, zijn lokale journalisten die daar al waren. De grenzen zijn afgegrendeld.

“De vrijwel volledige uitsluiting van internationale media bij een crisis van deze enorme wereldwijde omvang is in de recente geschiedenis niet eerder voorgekomen”, staat in de brief. De ondertekenaars zijn hoofdredacteuren en directeuren van een aantal grote kranten, omroepen, belangenorganisaties en het Duitse persbureau dpa.

Wie nieuwsorganisaties toegang ontzegt om verslag te doen, ondermijnt de eigen geloofwaardigheid, staat in de brief. “Iedereen die ons verhindert om ons werk te doen in de Gazastrook, creëert de omstandigheden waarin mensenrechten geschonden worden.”

De Duitse journalisten begrijpen goed dat het gevaarlijk is om het gebied in te gaan, zo staat in de brief. “We zijn bekend met de risico’s. We zijn bereid die te nemen.”

LEES OOK
Grunberg stopt als columnist bij Humo vanwege column Brusselmans

Af en toe worden journalisten toegelaten tot de Gazastrook onder begeleiding van de Israëlische krijgsmacht. Die laat verder niemand toe.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vluchten Lufthansa en Air France op Tel Aviv langer opgeschort

SCHIPHOL - Luchtvaartmaatschappijen Lufthansa en Air France hebben besloten hun vluchten van en naar onder meer Tel Aviv langer op te schorten. Eerder deze...
×