Clicky

donderdag 19 september 2024 - 20:51 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsRotterdammer cel in voor export coke

Rotterdammer cel in voor export coke

ZUTPHEN – De rechtbank veroordeelt een 24-jarige man uit Rotterdam tot een gevangenisstraf van 24 maanden. De man probeerde ruim twee kilo cocaïne naar Duitsland te brengen met zijn auto.

De man reed op 7 mei 2024 op de snelweg A1 ter hoogte van Wilp in de richting van Duitsland. Hij werd staande gehouden door politieagenten, omdat zij een melding kregen dat de auto op de snelweg reed. Zij kregen die melding omdat het kenteken van de auto van de man in het ANPR-systeem was geplaatst. De agenten ontdekten een verborgen ruimte in een deurpaneel van de auto en troffen daar ruim twee kilo cocaïne aan.

De man verklaarde dat hij niet wist dat die cocaïne in zijn auto lag en dat hij niet onderweg was naar Duitsland, maar naar een vriend van hem in Enschede. Verder verklaarde de Rotterdammer dat de vorige eigenaar van de auto of vrienden aan wie hij zijn auto eerder eens had uitgeleend de cocaïne mogelijk heeft of hebben achtergelaten.

Volgens de rechtbank is de verklaring van de man niet aannemelijk. De man was op het moment dat de politie de cocaïne in de auto aantrof de bestuurder van de auto en de auto stond toen op zijn naam. De man verklaarde niet van wie hij de auto had gekocht of aan wie hij zijn auto eerder had uitgeleend.

LEES OOK
497 kilo cocaïne onderschept in haven van Vlissingen

Het dossier bevat ook geen enkel aanknopingspunt voor de door de man geschetste scenario’s en volgens de rechtbank is het onaannemelijk dat de vorige eigenaar van de auto of een vriend van de man, zonder dat verdachte het wist, een hoeveelheid cocaïne met een aanzienlijke straatwaarde in de auto van de man had verborgen en achtergelaten.

Daarnaast had de man in de dagen voorafgaand aan zijn aanhouding meerdere reisbewegingen, telkens voor één dag, gemaakt vanuit Rotterdam naar Duitsland. Verder bleek bij het uitlezen van één van de telefoons van de man dat hij recentelijk een (link naar een) YouTube-filmpje naar zijn neef had gestuurd waarin wordt uitgelegd hoe je een autodeurpaneel kunt verwijderen.

Ook bevond zich in het voertuig een torx-schroevendraaier waarmee de verborgen ruimte open te maken was. Daarnaast gedroeg de man zich nerveus bij de staandehouding. De rechtbank komt tot de conclusie dat de man wist dat de cocaïne in zijn auto lag.

De rechtbank oordeelt dat uit de uiterlijke verschijningsvorm kan worden afgeleid dat de man de bedoeling had om met de drugs naar Duitsland te rijden en deze dus buiten het grondgebied van Nederland te brengen. Zo is hij staande gehouden op de snelweg A1 ter hoogte van Wilp in de richting van Duitsland, terwijl op één van de telefoons van de man een navigatie naar Kiel in Duitsland liep. Daar had de man een hotelovernachting geboekt.

LEES OOK
Drie mensen, onder wie twee kinderen, omgekomen bij ongeval op A1

De man verklaarde dat deze boeking voor zijn vriendin was en dat de navigatie nog liep, omdat hij eerder voor haar had gekeken hoe lang het rijden was naar Kiel. Deze verklaring heeft de man verder niet onderbouwd en volgens de rechtbank is deze verklaring onaannemelijk, ook in het licht van de bevindingen dat de man in de dagen voorafgaand aan zijn aanhouding zeer regelmatig de grenzen van Nederland overstak naar Duitsland, Frankrijk, België en Luxemburg en in andere Duitse hotels, ook voor de duur van één nacht, in Hamm en Düsseldorf had verbleven.

De rechtbank neemt het de man zeer kwalijk dat hij deze hoeveelheid cocaïne naar Duitsland heeft willen brengen. Cocaïne is een verdovend middel dat sterk verslavend werkt en schadelijk is voor de gebruikers ervan. Daarnaast brengt het vervoer, de handel en het gebruik van cocaïne vele vormen van (zware) criminaliteit en overlast met zich mee. De man heeft hieraan een bijdrage geleverd. Volgens de rechtbank is een gevangenisstraf van 24 maanden een passende straf.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vluchten Lufthansa en Air France op Tel Aviv langer opgeschort

SCHIPHOL - Luchtvaartmaatschappijen Lufthansa en Air France hebben besloten hun vluchten van en naar onder meer Tel Aviv langer op te schorten. Eerder deze...
×