Clicky

donderdag 19 september 2024 - 20:07 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsBloomberg: China waarschuwt Japan voor vergelding chipbeperkingen

Bloomberg: China waarschuwt Japan voor vergelding chipbeperkingen

BEIJING – China heeft Japan gedreigd met zware economische vergelding als Tokio de verkoop van chipmachines aan Chinese bedrijven verder beperkt. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

Volgens de bronnen hebben hoge Chinese functionarissen dat standpunt herhaaldelijk uiteengezet in recente vergaderingen met hun Japanse collega’s. Dit heeft in het Japanse bedrijfsleven de vrees veroorzaakt dat China het land de toegang tot bepaalde grondstoffen die belangrijk zijn voor de productie van auto’s, zou kunnen ontzeggen.

De ontwikkeling bemoeilijkt de door de Verenigde Staten geleide pogingen om China af te snijden van de geavanceerdste chiptechnologie. De Amerikanen hebben druk uitgeoefend op Japan om extra beperkingen op te leggen aan bedrijven zoals Tokyo Electron bij de verkoop van geavanceerde chipmachines aan de op een na grootste economie van de wereld.

ASML

In Japan zelf zijn er ook deskundigen die vinden dat Tokio niet zomaar gehoor moet geven aan de Amerikaanse wensen. “Japan zou zijn exportcontrole niet moeten verscherpen alleen omdat de VS zo’n verzoek doen”, zegt Akira Minamikawa, analist bij onderzoeksfirma Omdia. “Japan zou zijn eigen filosofie moeten hebben, moeten beslissen wat het beste is voor het land.”

LEES OOK
Chinese gevechtsvliegtuigen omcirkelden marineschip Tromp

Nederland is met het Veldhovense ASML eveneens een belangrijke exporteur van chipmachines. Ook hier zou de regering van plan zijn om de export op dit vlak naar China verder te beperken, meldde Bloomberg recent al op basis van ingewijden. Het huidige bericht gaat puur over Japan en er wordt door de bronnen van Bloomberg niet over eventuele vergeldingsstappen richting Nederland gesproken.

Militaire doeleinden

De bedrijven en overheden die Bloomberg noemt willen formeel overigens niets kwijt. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft wel in een verklaring gezegd dat het zich verzet tegen pogingen van landen om handel te politiseren en andere landen te verleiden zich aan te sluiten bij een technologische blokkade tegen China

De VS maken zich al langer zorgen dat China chiptechnologie uit het Westen gebruikt voor militaire doeleinden. Om die reden werden aan Amerikaanse chipbedrijven eerder ook beperkingen opgelegd voor de uitvoer naar China. Na aandringen van de VS beperkte de Nederlandse regering de export van ASML vorig jaar eveneens verder. Aanvankelijk mocht het bedrijf alleen zijn geavanceerdste machines niet verkopen aan Chinese klanten, maar daar kwamen ook bepaalde types van een oudere generatie chipmachines bij.

LEES OOK
ILT legt beslag op fatbikes van Chinese fabrikant
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vluchten Lufthansa en Air France op Tel Aviv langer opgeschort

SCHIPHOL - Luchtvaartmaatschappijen Lufthansa en Air France hebben besloten hun vluchten van en naar onder meer Tel Aviv langer op te schorten. Eerder deze...
×