Clicky

donderdag 19 september 2024 - 18:51 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsPrognose: AfD wint regionale verkiezingen in Saksen en Thüringen

Prognose: AfD wint regionale verkiezingen in Saksen en Thüringen

LEIPZIG – De rechts-radicale Alternative für Deutschland (AfD) is zondag volgens de eerste prognoses de grootste partij geworden bij verkiezingen in twee Oost-Duitse deelstaten. Volgens zender ZDF krijgt de partij in Thüringen 33,5 procent van de stemmen en in Saksen 31,5 procent.

In Saksen kunnen de christendemocraten (CDU) de AfD, dat zich profileert als een anti-immigratiepartij, nog inhalen. Beide partijen gaan bijna gelijk op in de eerste exitpolls. De nieuwe links-populistische Bündnis Sahra Wagenknecht (BSW) staat op de derde plaats, met 11,6 procent van de stemmen. Net als de AfD wil deze partij immigratie aanpakken en de militaire steun aan Oekraïne stoppen.

In Thüringen leidt de AfD op de CDU met een voorsprong van 9 procent. Ook in die deelstaat wordt BSW derde, met 14,7 procent.

De regeringscoalitie van de sociaaldemocratische bondskanselier Olaf Scholz lijdt in beide deelstaten een gevoelige nederlaag. Scholz’ eigen SPD haalt zo’n 6,6 procent van de stemmen in Thüringen en 7,8 procent in Saksen. De Groenen stevenen af op respectievelijk 4 en 5,2 procent, terwijl de liberale FDP in geen van beide deelstaten de kiesdrempel heeft gehaald, met rond 1 procent van de stemmen.

LEES OOK
Vrachtwagen botst achterop vrachtwagen met pech, chauffeur zwaargewond [+foto's]
ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vluchten Lufthansa en Air France op Tel Aviv langer opgeschort

SCHIPHOL - Luchtvaartmaatschappijen Lufthansa en Air France hebben besloten hun vluchten van en naar onder meer Tel Aviv langer op te schorten. Eerder deze...
×