AMSTERDAM – Een onafhankelijke bestuurder krijgt het laatste woord over het familievermogen van de erfgenamen van Jaap Blokker, die rijk werd met winkelketen Blokker. Dit heeft de Ondernemingskamer van het gerechtshof Amsterdam bepaald. Tussen Jaaps weduwe Els Blokker en haar twee geadopteerde zonen Erwin en Mark is een grote ruzie ontstaan over het beheer van ongeveer 1 miljard euro. De Ondernemingskamer stelt de aandelen van het bedrijf waarin dat vermogen is ondergebracht daarom onder beheer van een buitenstaander.
De Ondernemingskamer schorst Mark Blokker daarnaast als bestuurder van het bedrijf. Samenwerking met hem als bestuurder zou volgens de rechters onmogelijk zijn, wat vooral aan Mark te wijten is.
Els Blokker had een zaak tegen haar zoons aangespannen om ze uit het bestuur te zetten. Ze noemde het gedrag van Mark soms “volledig irrationeel”. Daarbij verwees ze naar een voorstel van hem om het graf van Jaap Blokker te laten openen om aan te tonen dat hij zijn biologische vader was. Erwin had haar “vulgaire, volstrekt ongepaste en zeer agressieve e-mails” gestuurd. Ook zouden beide broers de onafhankelijke bestuurder hebben bedreigd. Twee andere onafhankelijke bestuurders waren al opgestapt.
De Ondernemingskamer oordeelt nu dat Erwin en Mark inderdaad “op ongepaste wijze” druk hebben uitgeoefend op de overgebleven onafhankelijk bestuurder zodat die ook zou opstappen. Daarmee probeerden ze volgens de Ondernemingskamer hun zeggenschap te vergroten.
Naast een onafhankelijk bestuurder, moet er ook een onderzoek komen naar de gang van zaken bij het beheer van het familievermogen. Daarbij moet ook aandacht komen voor de kritiek van Erwin en Mark op de hoge beloningen voor de vermogensbeheerders die Els had aangesteld.