Clicky

donderdag 19 september 2024 - 18:36 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsWSJ: Zelensky wist van sabotage Nord Stream en keurde die goed

WSJ: Zelensky wist van sabotage Nord Stream en keurde die goed

WASHINGTON – De Oekraïense president Volodymyr Zelensky was op de hoogte van plannen om de Nord Stream-pijpleidingen op te blazen en gaf daar aanvankelijk ook toestemming voor. Dat schrijft The Wall Street Journal op basis van onder meer gesprekken met vier mensen die bij de sabotageactie van september 2022 waren betrokken.

Het plan voor de aanslag werd volgens de krant in mei van dat jaar bedacht tijdens een borrel van Oekraïense officieren en zakenmensen. De zakenmensen financierden de operatie, die zo’n 300.000 dollar kostte (272.000 euro). Het leger had geen geld.

Een van de betrokkenen vertelde de krant dat Zelensky het plan goedkeurde, iets wat drie andere bronnen bevestigen. Zelensky veranderde van gedachten toen de Amerikaanse CIA erover hoorde en hem vroeg om van de sabotageactie af te zien. De CIA was over het bestaan van het plan ingelicht door de Nederlandse militaire inlichtingendienst MIVD, schrijft The Wall Street Journal.

LEES OOK
18-jarige opgepakt voor hulp bij plannen aanslag op Spelen

Het toenmalige hoofd van de Oekraïense generale staf, generaal Valeri Zaloezjny, besloot toch door te zetten. Zaloezjny, tegenwoordig ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk, ontkent dit tegenover de krant. Duitsland vaardigde woensdag een eerste internationaal aanhoudingsbevel uit voor de aanslag op de Nord Stream-gaspijpleidingen. Volgens de krant richt het Duitse onderzoek zich nu ook op Zaloezjny.

The Wall Street Journal schrijft dat de uitkomsten van het Duitse onderzoek de relatie tussen Kyiv en Berlijn kunnen schaden. Duitsland is na de Verenigde Staten de grootste financier van militair materieel voor Oekraïne. President Zelensky heeft altijd ontkend dat Kyiv bij de aanslag in de Oostzee betrokken was.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vluchten Lufthansa en Air France op Tel Aviv langer opgeschort

SCHIPHOL - Luchtvaartmaatschappijen Lufthansa en Air France hebben besloten hun vluchten van en naar onder meer Tel Aviv langer op te schorten. Eerder deze...
×