Clicky

donderdag 19 september 2024 - 18:38 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsDuitsland komt met aanhoudingsbevel voor Oekraïner om aanslag op Nord Stream

Duitsland komt met aanhoudingsbevel voor Oekraïner om aanslag op Nord Stream

BERLIJN – Duitsland heeft een eerste internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd voor de aanslag op de Nord Stream-gaspijpleidingen, melden Duitse media. Volgens Tagesschau, die Süddeutsche Zeitung en Die Zeit wordt een Oekraïner gezocht die in Polen woonde. Ook twee andere Oekraïners gelden als verdachten.

Polen bevestigt het arrestatiebevel in juni al ontvangen te hebben, maar heeft de verdachte niet kunnen oppakken. Hij zou vlak daarna naar Oekraïne zijn gevlucht.

In september 2022 ontploften de belangrijke pijpleidingen tussen Rusland en Duitsland in de Oostzee. Vrijwel meteen werd uitgegaan van sabotage en begonnen meerdere landen een onderzoek.

Jacht

Zweden en Denemarken staakten het onderzoek omdat er geen aanwijzingen waren voor strafbare feiten in hun land, maar in Duitsland zijn die er wel. Eerder berichtten Duitse en internationale media al dat saboteurs vermoedelijk met een jacht, de Andromeda, naar Nord Stream waren gevaren om daar explosieven te plaatsen. De drie verdachten waren mogelijk de duikers die dat hebben uitgevoerd.

LEES OOK
'Duitse overheid neemt meerderheidsbelang in cruiseschepen bouwer Meyer Werft'

De Oekraïner, die Die Zeit Vladimir S. noemt en Tagesschau Volodymyr Z., heeft in een telefoongesprek met de nieuwssite Tagesschau ontkend dat hij iets met de aanslag te maken heeft.

Tip

Duitsland zou deze hoofdverdachte op het spoor zijn gekomen door een tip van een buitenlandse inlichtingendienst. De Oekraïner werd enkele weken voor de aanslag geflitst in een wit busje, dat vermoedelijk het later gebruikte duikmateriaal vervoerde. Eerder werkte hij als duikleraar in Oekraïne, samen met de andere twee verdachten. Dat zou gaan om een echtpaar, dat de duikschool uitbaatte.

Het Duitse aanhoudingsbevel maakt volgens Duitse media geen melding van eventuele banden met de Oekraïense overheid. President Volodymyr Zelensky heeft eerder ontkend dat Kyiv iets te maken had met de aanslag.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vluchten Lufthansa en Air France op Tel Aviv langer opgeschort

SCHIPHOL - Luchtvaartmaatschappijen Lufthansa en Air France hebben besloten hun vluchten van en naar onder meer Tel Aviv langer op te schorten. Eerder deze...
×