DEN HAAG – In juli zijn, voor zittingsdagen gecorrigeerd, 24 meer bedrijven failliet verklaard dan in juni, meldt het CBS. Dat is een stijging van 6 procent. In de eerste zeven maanden van 2024 zijn er ongeveer 43 procent meer bedrijven failliet verklaard dan in dezelfde periode een jaar eerder. Het aantal faillissementen lag ook hoger dan in de ruim drie jaar voor corona.
Aantal faillissementen loopt op
Het aantal voor zittingsdagen gecorrigeerde faillissementen fluctueert aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Het aantal uitgesproken faillissementen piekte met 911 in mei 2013. Daarna nam het aantal faillissementen tot en met augustus 2017 af. Vervolgens bleef de trend tot medio 2020 redelijk vlak. Daarna is het aantal faillissementen verder afgenomen en bereikte in augustus 2021 met 109 een laagterecord. Vanaf mei 2022 lag het aantal faillissementen onafgebroken hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder.
Meeste faillissementen in de handel
Niet gecorrigeerd voor zittingsdagen zijn er in juli 453 bedrijven en instellingen (inclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Van alle bedrijfstakken had de handel het grootste aantal faillissementen, namelijk 108. Dat zijn er 60 meer dan een maand eerder.
De stijging van het aantal faillissementen in de handel was onder meer groot doordat juli een zittingsdag meer telde dan in juni. Veel rechtbanken doen faillissementsuitspraken op een vaste dag in de week. De ene maand telt daardoor meer van deze zittingsdagen dan de andere. Ook was het aantal faillissementen in de handel in juni relatief laag. Verder is er een bedrijf failliet verklaard met relatief veel vestigingen die ieder voor een faillissement telde.
De handel behoort tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven. Relatief gezien werden er in juli de meeste faillissementen uitgesproken in de sector horeca.