Clicky

donderdag 19 september 2024 - 18:14 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsPartij: Puigdemont vanuit Spanje teruggereisd naar België

Partij: Puigdemont vanuit Spanje teruggereisd naar België

BARCELONA – De voortvluchtige separatistische ex-premier van Catalonië, Carles Puigdemont, heeft Spanje weer verlaten en is terug in België. Dit heeft de chef van zijn partij Junts per Catalunya bevestigd.

Puigdemont verscheen donderdag in het centrum van Barcelona en sprak aanhangers toe naast het gebouw van het regionale parlement. Hij had zijn komst naar Barcelona uitvoerig aangekondigd. De Catalaanse politie die hem zou moeten aanhouden, slaagde er niet in de omstreden politicus op te pakken. Twee agenten zijn aangehouden omdat ze betrokken zouden zijn geweest bij ‘het verdwijnen’ van Puigdemont, donderdagmorgen onmiddellijk na zijn toespraak.

De Catalaanse politie begon een urenlange klopjacht, maar traceerde hem niet. De Spaanse regering wijt de vlucht van Puigdemont aan het falen van de Catalaanse politie, maar hult zich verder in stilzwijgen volgens Spaanse media.

Financiële malversaties

Puigdemont, die premier van Catalonië was, week naar België uit nadat hij een onwettige poging had gedaan Catalonië af te scheiden in oktober 2017. Tal van separatistische bestuurders en politici zijn vervolgd en veroordeeld voor hun aandeel in de chaotische poging uit het Spaanse koninkrijk te stappen, maar de regering van de Spaanse premier Pedro Sánchez heeft een politieke amnestie voor hen afgekondigd.

LEES OOK
Twee campings in Limburg ontruimd vanwege dreigende wateroverlast

Puigdemont wordt echter nog steeds gezocht, omdat hij ook verdacht wordt van misdrijven die volgens justitie niet vallen onder de amnestieregeling, inclusief financiële malversaties.

Amnestiewet

De secretaris-generaal van Junts per Catalunya, Jordi Turull, heeft vrijdag gezegd dat de partij de steun aan de centrale regering van Sánchez in het parlement in Madrid heroverweegt. De regering van de socialistische premier kwam met de amnestiewet om steun te krijgen van de Catalaanse separatisten en andere kleine partijen voor de vorming van een nieuwe regering.

Sánchez’ partij PSOE verloor in de verkiezingen van vorig jaar en raakte de meerderheid in het parlement kwijt. De PSOE regeert nu met een krappe meerderheid aan zetels dankzij de steun van meerdere kleine partijen. De Spaanse Tweede Kamer telt 350 zetels. Sánchez’ regering heeft nu de steun van 179 afgevaardigden, inclusief de zeven van de partij van Puigdemont en Turull.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vluchten Lufthansa en Air France op Tel Aviv langer opgeschort

SCHIPHOL - Luchtvaartmaatschappijen Lufthansa en Air France hebben besloten hun vluchten van en naar onder meer Tel Aviv langer op te schorten. Eerder deze...
×