Clicky

vrijdag 20 september 2024 - 11:29 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsStichting daagt Staat voor rechter vanwege amputeren varkensstaarten

Stichting daagt Staat voor rechter vanwege amputeren varkensstaarten

AMSTERDAM – Varkens in Nood start een rechtszaak tegen de Nederlandse Staat omdat nog altijd illegaal varkensstaarten worden geamputeerd. De stichting wil zo bereiken dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat handhaven bij vijf grote varkenshouders die structureel biggenstaarten afbranden.

Sinds 1991 is het verboden om routinematig varkensstaarten te amputeren. Dat gebeurt om te voorkomen dat de dieren in elkaars staart bijten. Op de wet geldt een uitzondering als alle andere maatregelen tegen het bijten niets uithalen. Maar volgens de stichting negeren varkenshouders vaak maatregelen als het verbeteren van de leefomgeving of het houden van minder varkens per vierkante meter en gaan zij gelijk over tot het afbranden van staarten.

De NVWA treedt nu nog niet op tegen bedrijven die de staarten amputeren. Met de rechtszaak probeert Varkens in Nood af te dwingen dat het landbouwministerie, waar de toezichthouder onder valt, zich aan de wet gaat houden.

Naleefmeting

Directeur Frederieke Schouten van Varkens in Nood noemt het “al gruwelijk genoeg dat bedrijven lichaamsdelen van biggen amputeren voor een rotleven in te kleine en ongeschikte stallen. Maar het is ronduit bizar dat de toezichthouder al jarenlang de andere kant opkijkt, terwijl zoveel bedrijven dagelijks de wet overtreden.”

LEES OOK
Gebruik van kraamkooien bij varkens moet opnieuw worden onderzocht

De NVWA laat weten dat met de huidige wetgeving niet duidelijk wordt wanneer een varkenshouder de staarten mag amputeren. Daardoor kan de toezichthouder niet vaststellen wanneer de regels worden overtreden en ook niet handhaven. Volgens de NVWA mogen de staarten inderdaad worden gecoupeerd als maatregelen om het staartbijten te voorkomen niet hebben geholpen en als kan worden aangetoond dat er schade is ontstaan aan de dieren door het bijten.

De toezichthouder grijpt wel in bij te volle hokken en hokken die geen rechtdoen aan het welzijn van de varkens, factoren die ook kunnen bijdragen aan het staartbijten. Ook is de NVWA bezig met een zogenoemde naleefmeting om vast te stellen of de welzijnsregels in de varkenshouderij worden nageleefd. Hierbij wordt ook gekeken naar de omgang met bijtgedrag.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Spoorsector opent proeftuin voor 5G-technologie

AMERSFOORT - NS, ProRail en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hebben gezamenlijk een proeftuin voor 5G geopend in het Railcenter in Amersfoort. Samen...
×