Clicky

donderdag 19 september 2024 - 21:02 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsMusk daagt voormalige adverteerders op X om 'boycot' voor rechter

Musk daagt voormalige adverteerders op X om ‘boycot’ voor rechter

SAN FRANCISCO – Elon Musk stapt met zijn socialemediaplatform X naar de rechter omdat een grote groep adverteerders tegen hem zou samenspannen. Onder de bedrijven die X aanklaagt, zijn Unilever en Mars.

De bedrijven stopten met adverteren op X omdat ze vonden dat Musk niet genoeg actie ondernam om schadelijke berichten op het platform te weren. X zou hierdoor miljarden aan inkomsten zijn misgelopen. “We hebben twee jaar lang geprobeerd aardig te zijn. Nu is het oorlog”, schrijft Musk in een bericht op X.

In de aanklacht stelt het bedrijf van Musk dat het initiatief voor de boycot afkomstig was van de Global Alliance for Responsible Media (GARM) en de World Federation of Advertisers.

De advertentie-inkomsten bij X zakten fors in nadat Musk het bedrijf in 2022 had gekocht. Bedrijven waren met name verontwaardigd over sommige antisemitische berichten die op X werden gepubliceerd. Musk is een zelfverklaard voorvechter van vrije meningsuiting.

Een deskundige betwijfelt of de rechtszaak veel kans maakt. X moet aantonen dat er een feitelijke overeenkomst bestaat om tot een boycot over te gaan die door elke adverteerder is ondertekend. Dat zal niet meevallen, voorspelt Christine Bartholomew, een antitrustprofessor aan de universiteit van Buffalo. “En zelfs als Musk de zaak wint, dan kan hij bedrijven niet dwingen om weer te gaan adverteren op X.”

LEES OOK
Socialemediaplatform X gaat geld vragen voor livestreams

Unilever heeft niet direct gereageerd.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vluchten Lufthansa en Air France op Tel Aviv langer opgeschort

SCHIPHOL - Luchtvaartmaatschappijen Lufthansa en Air France hebben besloten hun vluchten van en naar onder meer Tel Aviv langer op te schorten. Eerder deze...
×