Clicky

donderdag 19 september 2024 - 23:34 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsHamas-leider Ismail Haniyeh gedood in Iran

Hamas-leider Ismail Haniyeh gedood in Iran

TEHERAN – Hamas-leider Ismail Haniyeh is gedood in Iran, meldt de Iraanse Revolutionaire Garde in een verklaring. Haniyeh en een van zijn lijfwachten werden in Haniyehs woning aangevallen, aldus de verklaring. Ook de lijfwacht overleefde de aanslag niet. Haniyeh had dinsdag nog de inauguratie van de nieuwe Iraanse president Masoud Pezeshkian bijgewoond.

De 62-jarige Haniyeh is een Palestijnse politicus die algemeen wordt beschouwd als de belangrijkste politieke leider van Hamas, dat sinds 2007 de Gazastrook bestuurt.

Hamas zegt in een verklaring te rouwen om de dood van Haniyeh, die volgens de groep werd gedood bij “een verraderlijke zionistische aanval op zijn woning in Teheran”. Hamas-woordvoerder Sami Abu Zuhri omschreef de moord van Haniyeh als een “ernstige escalatie die haar doelen niet zal bereiken”. Ook zei hij dat Hamas “open oorlog zal voeren om Jeruzalem te bevrijden” en dat de groep daarvoor “bereid is een zware prijs te betalen”.

In een standaardreactie zei het Israëlische leger dat het geen commentaar kan geven op berichten in buitenlandse media. De Israëlische regering moet nog een officiële verklaring over de aanval uitbrengen. Wel liet de Israëlische minister van Erfgoed, Amichay Eliyahu, al van zich horen. Hij schreef op X dat de dood van Haniyeh “de wereld een beetje beter maakt”.

LEES OOK
Man roept op tot vertrek Netanyahu tijdens herdenking Holocaust
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vluchten Lufthansa en Air France op Tel Aviv langer opgeschort

SCHIPHOL - Luchtvaartmaatschappijen Lufthansa en Air France hebben besloten hun vluchten van en naar onder meer Tel Aviv langer op te schorten. Eerder deze...
×