Clicky

zaterdag 21 september 2024 - 22:43 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsJeugdboekenschrijfster Tonke Dragt op 93-jarige leeftijd overleden

Jeugdboekenschrijfster Tonke Dragt op 93-jarige leeftijd overleden

DEN HAAG – Tonke Dragt is in haar woonplaats Den Haag overleden. De veelgelezen jeugdboekenschrijfster was 93 jaar, zo heeft haar uitgeverij zaterdag laten weten. Dragt overleed vrijdag.

Dragt is vooral bekend van klassiekers als De brief voor de koning (1962), De zevensprong (1966) en Torenhoog en mijlenbreed (1969). De brief voor de koning werd in 1963 uitgeroepen tot Kinderboek van het Jaar (de voorloper van de Gouden Griffel). In 2004 kreeg het boek zelfs de Griffel der Griffels, als mooiste kinderboek aller tijden. Het werd vertaald in 34 talen. Ook ander werk van Dragt viel in de prijzen.

Veel van haar verhalen werden verfilmd. Regisseur Karst van der Meulen maakte begin jaren 80 een tv-serie van De zevensprong. De avonturen van de jonge ridder Tiuri in De brief voor de koning werden verwerkt in zowel een musical van regisseur Dick van den Heuvel (seizoen 2007/2008) als een film van Pieter Verhoeff (2008) en van recenter datum in een Engelstalige Netflixserie, The Letter for the King (2020).

LEES OOK
Voormalig kunstrijdster Sjoukje Dijkstra overleden

Dragt werd geboren in voormalig Nederlands-Indië. In 1942 zat ze met haar familie in een Japans interneringskamp. Daar begon ze te schrijven. In Nederland werd Dragt na de oorlog tekenlerares. De verhalen die ze haar leerlingen vertelde, vormden de basis van haar latere jeugdromans.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

MAN 6×6 knijperauto voor Wessel Duin Dienstverlening

CASTRICUM - Wessel Duin dienstverlening uit Castricum nam zaterdag zijn MAN TGS 6x6 met Wierda wide spread in ontvangst. De MAN is opgebouwd met...
×