AMSTERDAM – Gisteren en vandaag staan een autobedrijf uit Apeldoorn en de twee feitelijk leidinggevenden voor de rechtbank Amsterdam. Zij worden verdacht van grootschalige BTW-fraude middels het opzettelijk indienen van onjuiste aangiftes omzetbelasting en het opmaken van valse facturen.
In totaal zou het bedrijf in de periode van januari 2017 tot en met juni 2019 hebben gezorgd voor een belastingnadeel van bijna 5.1 miljoen euro voor de Nederlandse staat, door ten onrechte het nultarief toe te passen bij de export van auto’s binnen de Europese Unie. Het Openbaar Ministerie (OM) eist tegen beide feitelijk leidinggevenden een gevangenisstraf van 28 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk en eist een geldboete van 1,25 miljoen euro tegen het autobedrijf.
Façade om vervolging te ontlopen
Uit onderzoek van de FIOD en het OM is gebleken dat de verdachten over meerdere jaren een groot aantal auto’s aan buitenlandse partijen verkochten en hiervoor het zogenaamde nultarief in rekening brachten in hun belastingaangifte. Op papier verkocht het bedrijf de auto’s aan autobedrijven in Europa: zogenaamde ‘ploffers’ die op naam staan van katvangers. Door het opmaken van valse verkoopfacturen aan deze ploffers, bleven de werkelijke kopers buiten beeld.
De katvangers droegen geen BTW af over hun aankopen. Om deze werkwijze te maskeren hanteerde het bedrijf een zeer nette administratie en bedrijfsvoering, wat het OM classificeert als een façade om strafrechtelijke vervolging te ontlopen. Volgens het OM waren bij het bedrijf alle schijnbaar preventieve handelingen gericht op het maskeren van de fraude in plaats van het voorkomen daarvan.
Strafeis
Btw-fraude is maatschappelijk ontwrichtend en ondermijnt het belastingsysteem. Het gaat om misgelopen belastinginkomsten die uiteindelijk ook door burgers moeten worden aangevuld om de begroting kloppend te maken. Ook is deze vorm van fraude concurrentievervalsend en benadeelt het, naast de belastingbetaler, ook eerlijke bedrijven. Het OM eist een geldboete van 1,25 miljoen euro tegen het autobedrijf en eist voor beide feitelijk leidinggevenden een celstraf van 28 maanden waarvan 6 onvoorwaardelijk.
Dit onderzoek maakt deel uit van een groot, internationaal onderzoek bij meerdere autobedrijven naar btw-fraude bij de export van auto’s. Het totale btw-nadeel van de (deel)onderzoeken wordt berekend op 23.490.367 euro. Eerder zijn er in drie andere onderzoeken al vonnissen uitgesproken met celstraffen variërend van 6 maanden tot 24 maanden, waarvan 8 maanden voorwaardelijk.
Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws uit de transportsector!
Abonneer u gratis op een van onze nieuwsbrieven:
Nieuws: Dagelijks rond lunchtijd ontvangt u een overzicht van het laatste nieuws uit de transportsector.
Business: Elke vrijdag rond 12.00 uur brengen wij u het belangrijkste business-gerelateerde nieuws.
Schrijf u nu in en mis niets meer!