Clicky

zondag 29 september 2024 - 04:22 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsOrganisaties die Bosma niet bij herdenking wilden zijn opgelucht

Organisaties die Bosma niet bij herdenking wilden zijn opgelucht

AMSTERDAM – “Opgelucht”, zo reageert psychiater Glenn Helberg namens meerdere organisaties op het nieuws dat Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma niet naar de nationale herdenking van het slavernijverleden op 1 juli komt. “Als niemand geprotesteerd had, was dit nooit gebeurd.”

Helberg spreekt namens de Coalitie voor een Waardige 1 juli Herdenking, een groep van personen en organisaties die opriep om niet Bosma namens de Kamer een krans te laten leggen tijdens de herdenking in het Amsterdamse Oosterpark. Dit om zijn uitspraken over het slavernijverleden die hij deed als PVV-Kamerlid. “Als zwarte gemeenschap hebben we een signaal gegeven: hou op met die polarisatie”, zegt Helberg. Oud-politica Sylvana Simons, die zich bij de coalitie heeft aangesloten, is ook blij. “En vandaag wás al zo’n mooie dag!” schrijft ze op X.

Jerry Afriyie van de Stichting Nederland Wordt Beter, die de coalitie ook steunt, spreekt van een “belangrijke winst voor een waardige herdenking”. “Mensen zeggen dat hij tot een ander inzicht kan komen als hij er toch bij is, maar zo werkt het niet”, zegt Afriyie over Bosma. “Hij kan zich door ambtenaren laten bijpraten. Op dat moment zijn wij bezig met bezinning, stilte en niet met discussie.” Volgens Afriyie is wegblijven dan ook “het meest fatsoenlijke om te doen”.

LEES OOK
Omgevingsdienst legt woningbouwproject Amsterdam stil vanwege lawaai

Het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) nodigde Bosma als Kamervoorzitter uit voor de herdenking op 1 juli. Vorige week vroeg het instituut aan Bosma om te “reflecteren” op zijn uitspraken. Nu is de uitnodiging alsnog ingetrokken, aldus een woordvoerster van de Kamervoorzitter.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vrachtwagen door brand verwoest in Oosterhout, brandstichting niet uitgesloten [+foto]

OOSTERHOUT - Op een parkeerplaats bij het bedrijventerrein aan de Vraatweg in Oosterhout is zaterdagavond een vrachtwagen door brand verwoest. Getuigen zagen een zwarte auto...
×