Clicky

vrijdag 18 oktober 2024 - 10:39 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeMEER NIEUWSFinancieelFoutje in douaneaangifte leidt vanaf 1 juli niet altijd meer tot strafrechtelijke...

Foutje in douaneaangifte leidt vanaf 1 juli niet altijd meer tot strafrechtelijke vervolging

DEN HAAG – Maak je per ongeluk een fout in je aangifte? Dan leidt dat op dit moment (voor zowel bedrijven als burgers) tot een strafrechtelijke vervolging. Vanaf 1 juli is dat verleden tijd. Door aanpassingen in de wet, hoeft dit niet langer het geval te zijn. Dan kan in plaats van een strafmaatregel een bestuurlijke boete worden opgelegd.

Een fout is menselijk en kan voorkomen. Op basis van de huidige regels uit de Algemene douanewet (Adw) is iemand die een foute aangifte doet, altijd strafrechtelijk vervolgbaar. Dat betekent de je, bij een fout in de aangifte, als verdachte wordt gezien en de zaak wordt overgedragen aan het Openbaar Ministerie. Hier komt vanaf 1 juli verandering in. Dan wordt een fout niet langer gestraft met een strafmaatregel, maar met een bestuurlijke boete. Ook wordt de navorderingstermijn in deze gevallen verkort van vijf naar drie jaar.

Wat is een bestuurlijke boete?

De bestuurlijke boete is een geldboete die de overheid kan opleggen als iemand de wet overtreedt. Het bedrag van een bestuurlijke boete, staat niet vast. Er komt geen strafrechter aan te pas en de zaak hoeft niet voor te komen. Omdat een bestuurlijke boete niet onder het strafrecht valt, krijg je ook geen strafblad.

LEES OOK
4.400 euro boete voor chauffeur tijdens transportcontrole in Den Bosch

Navorderingstermijn wordt korter

Met deze verandering wordt ook de navorderingstermijn verkort. Wanneer bij een foute aangifte een douaneschuld ontstaat, is de navorderingstermijn op dit moment nog vijf jaar. Vanaf 1 juli wordt deze termijn in deze gevallen niet vijf maar drie jaar. De navorderingstermijn is tijd die de Douane heeft om een burger of bedrijf te laten weten dat zij een schuld hebben en deze moeten terugbetalen.

Verzoek om aanpassing vanuit het bedrijfsleven

Deze verandering vindt mede plaats op verzoek van het bedrijfsleven. De politiek heeft besloten om de wijzigingen door te voeren in de Algemene douanewet. De wijziging geldt bij onjuiste én onvolledige aangiften. De bestuurlijke boete geldt niet bij opzet. Wie bewust een onjuiste of onvolledige aangifte doet, krijgt nog steeds een strafprocedure.

Bezwaar indienen bij de Douane

Wilde je (in de oude situatie) bezwaar maken tegen de strafmaatregel, dan deed je dit bij het Openbaar Ministerie (OM). Wil je straks bezwaar maken tegen de bestuurlijke boete, dan doe je dit bij de Douane zelf. Dit geldt dus vanaf 1 juli.

LEES OOK
Santander krijgt miljoenenboete vanwege 'onverantwoorde' kredieten
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Brussels Airport behaalt Level 4+ in het Airport Carbon Accreditation-programma van...

ZAVENTEM - Brussels Airport heeft Level 4+ bereikt in het Airport Carbon Accreditation-programma (ACA), het onafhankelijke programma van Airport Council International (ACI) dat luchthavens...
×