Clicky

zaterdag 21 september 2024 - 07:47 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsKans op terroristische aanslag in Nederland licht toegenomen

Kans op terroristische aanslag in Nederland licht toegenomen

DEN HAAG – De kans dat in Nederland een terreuraanslag gepleegd wordt, is het afgelopen half jaar licht toegenomen. Dat schrijft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) in het halfjaarlijkse dreigingsbeeld. In december werd het dreigingsniveau voor Nederland al verhoogd naar niveau vier, het een na hoogste, wat betekent dat er een reële kans is op een aanslag.

De belangrijkste dreiging is nog altijd afkomstig van het jihadisme. “Aanhangers worden gevoed door propaganda met beelden van de oorlog in Gaza en koranschendingen in Nederland”, aldus de NCTV.

Ook gaat nog altijd dreiging uit van jihadistische netwerken die in Europa actief zijn. Buiten autonome netwerken, gaat het om groepen die bijvoorbeeld gelieerd zijn aan terreurgroep Islamitische Staat, zoals ISKP, de van oorsprong Afghaanse tak van IS. Daarnaast ziet de NCTV personen die online radicaliseren, sommigen al heel jong. Enkelen zijn volgens de dienst ook daadwerkelijk bezig met het voorbereiden van een aanslag of hebben een aanslag gepleegd. Zo zou blijken uit verschillende aanhoudingen in Europa.

LEES OOK
Verdachten in Spanje en Nederland aangehouden voor drugshandel en witwassen

Rechts-terroristisch onlinemilieu

Naast jihadisme geldt voor Nederland ook nog een dreiging van geweld uit het rechts-terroristisch onlinemilieu, aldus de NCTV. Volgens de dienst is de dreiging van geweld uit deze hoek “onvoorspelbaarder en moeilijker te detecteren”, dan enkele jaren geleden. Dat zou onder meer komen doordat mensen snel van profiel wisselen en door een versplintering van groepen online. De rechts-extremistische groepen hebben voornamelijk als doel hun gedachtegoed te normaliseren. Onderlinge samenwerking tussen de verschillende groepen, lijkt zowel nationaal als internationaal toe te nemen.

Links-extremisten zorgen voor een beperkte dreiging, volgens de NCTV. De dienst ziet de laatste tijd wel verharding bij hun acties, waarbij het voornamelijk gaat om intimidatie als doxing. Dat is het online verspreiden van persoonsgegevens. De NCTV sluit niet uit dat in de toekomst enkelen wel geweld zullen gebruiken om hun doel te bereiken.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Slachtoffer ongeval met lijnbus Bennebroek is 12-jarig meisje

BENNEBROEK - De fietser die woensdag in Bennebroek om het leven kwam door een aanrijding met een lijnbus is een meisje van 12 jaar...
×