Clicky

donderdag 19 september 2024 - 20:31 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsDeense premier nog niet hersteld na aanval op straat

Deense premier nog niet hersteld na aanval op straat

KOPENHAGEN – De Deense premier Mette Frederiksen is nog steeds herstellende nadat ze vrijdag op straat was geslagen. “Ik ben nog niet mezelf”, aldus de sociaaldemocratische regeringsleider tegen de Deense omroep DR in haar eerste interview sinds de aanval.

Frederiksen heeft afgelopen weekend gewerkt, maar naar eigen zeggen “niet op dezelfde manier als normaal”. Ze zegt te zijn aangevallen “door een man die de premier van het land herkende”. “Als mens voelt het als een aanval op mijzelf. Ik werd geslagen. Maar ik twijfel er niet aan dat het de premier was die werd geslagen. In die zin was het een aanval op ons allemaal.”

Frederiksen vindt dat de toon van politieke discussies veranderd is en dat de grenzen “spectaculair verlegd zijn, vooral sinds de oorlog in het Midden-Oosten begon”. Ze meent dat het nu voor politici, of een deel van hen, niet meer mogelijk is overal naartoe te gaan. “Ik heb mezelf altijd beschikbaar gesteld, maar de situatie op straat is veranderd”. Haar beveiliging wordt nu opgeschroefd. Frederiksen verklaart dat geweld geen plek heeft in de Deense samenleving en wijst erop dat Denen trots waren dat hun premiers naar werk konden fietsen.

LEES OOK
Maersk gaat een van 's werelds grootste windturbines vervoeren

De premier liep vrijdagavond door het centrum van Kopenhagen toen ze plotseling werd aangevallen. Ze liep een “lichte whiplash” op, aldus haar woordvoerder. Een 39-jarige Poolse man is aangehouden. Hij was volgens de autoriteiten onder invloed van alcohol of drugs en had vermoedelijk geen politiek motief.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vluchten Lufthansa en Air France op Tel Aviv langer opgeschort

SCHIPHOL - Luchtvaartmaatschappijen Lufthansa en Air France hebben besloten hun vluchten van en naar onder meer Tel Aviv langer op te schorten. Eerder deze...
×