Clicky

vrijdag 20 september 2024 - 00:54 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsIsraëlische minister Gantz stapt uit oorlogskabinet Netanyahu

Israëlische minister Gantz stapt uit oorlogskabinet Netanyahu

JERUZALEM – De Israëlische minister Benny Gantz, lid van het oorlogskabinet van premier Benjamin Netanyahu, heeft aangekondigd dat hij uit de regering stapt. Hij gaf het uitblijven van een plan voor de toekomst van de Gazastrook als reden voor zijn vertrek.

Gantz, een gematigde politicus in een rechts-conservatieve regering, noemde de beslissing “complex en pijnlijk”. Volgens hem “belemmeren politieke overwegingen in de regering van Netanyahu strategische beslissingen in de Gaza-oorlog”. En: “Netanyahu voorkomt een echte overwinning.”

Gantz, een voormalige generaal, riep Netanyahu op om verkiezingen uit te schrijven. Ook spoorde hij minister van Defensie Yoav Gallant zijn voorbeeld te volgen: “Wees moedig en doe wat juist is.”

Netanyahu: niet het moment

Het aftreden van Gantz hing al in de lucht vanaf het moment dat hij Netanyahu 8 juni als deadline voorlegde om na een overwinning op Hamas met een duidelijke strategie te komen voor Gaza. Aanvankelijk werd zijn opstappen al zaterdag verwacht, maar Gantz stelde zijn aankondiging een dag uit om de militaire actie van zaterdag. Daarbij werden vier gijzelaars bevrijd, maar werden volgens Palestijnse autoriteiten ook 274 mensen gedood.

LEES OOK
Inkomsten Suezkanaal gedaald door onrust Rode Zee

Het besluit van Gantz betekent dat Netanyahu de steun verliest van een gematigd blok binnen zijn regering. De premier reageerde kritisch op het opstappen van Gantz: “Dit is niet het moment om het front te verlaten”, schreef hij op X.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vluchten Lufthansa en Air France op Tel Aviv langer opgeschort

SCHIPHOL - Luchtvaartmaatschappijen Lufthansa en Air France hebben besloten hun vluchten van en naar onder meer Tel Aviv langer op te schorten. Eerder deze...
×