Clicky

donderdag 19 september 2024 - 18:11 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsIsraëlisch leger meldt bevrijding vier gijzelaars in Gazastrook

Israëlisch leger meldt bevrijding vier gijzelaars in Gazastrook

TEL AVIV/GAZA – Het Israëlische leger heeft gemeld dat het vier gijzelaars uit handen van Hamas heeft bevrijd in het midden van de Gazastrook. De vier werden op 7 oktober op een muziekfestival niet ver van de Gazastrook ontvoerd door strijders van Hamas.

Ze zijn in een grote, wekenlang voorbereide operatie gericht tegen Hamas volgens de Israëli’s bevrijd op twee verschillende plekken in of rond Nuseirat ten zuidwesten van Gaza-Stad. De operatie is uitgevoerd met hevige bombardementen als steun aan grondtroepen aldus de strijdkrachten. In Nuseirat en omgeving zijn veel slachtoffers van de Israëlische aanvallen gemeld. De beweging Hamas spreekt van “een ongekend wrede en barbaarse aanval”. Volgens de Palestijnse gezondheidsdiensten zijn er zeker vijftig doden gevallen.

De vier gijzelaars zijn Noa Argamani, Almog Meir Jan, Andrey Kozlov en Shlomi Ziv en zijn in de leeftijd van 21 tot 40 jaar. Ze zijn volgens meldingen van Israëlische media op het eerste gezicht in goede gezondheid. Ze zijn voor onderzoek naar een ziekenhuis overgebracht.

LEES OOK
Israël zegt grondoperatie in Rafah op te voeren

Toespraak Gantz uitgesteld

Hamas heeft in oktober ruim 250 mensen ontvoerd en naar de Gazastrook meegenomen. Een deel is tijdens een bestand vorig jaar vrijgelaten en van een deel wordt aangenomen dat ze niet meer in leven zijn. Het leger heeft eerder ook stoffelijke resten van gijzelaars gevonden in de Gazastrook. Volgens schattingen houden Palestijnse strijders in de Gazastrook nog 120 mensen als gijzelaar vast.

Een Israëlische minister in het oorlogskabinet, Benny Gantz, heeft door het nieuws over de bevrijding afgezien van een geplande toespraak zaterdag en komt later met zijn rede. Volgens Israëlische media was hij van plan mee te delen dat hij uit het kabinet stapt uit onvrede over het beleid van premier Benjamin Netanyahu. Het is niet bekend wanneer Gantz nu het woord voert. Zijn eventuele vertrek brengt de meerderheid die Netanyahu in het parlement heeft niet in gevaar.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vluchten Lufthansa en Air France op Tel Aviv langer opgeschort

SCHIPHOL - Luchtvaartmaatschappijen Lufthansa en Air France hebben besloten hun vluchten van en naar onder meer Tel Aviv langer op te schorten. Eerder deze...
×